fallback

България е на първо място в Европа по очаквания за бизнес климата през 2012 г.

Класацията се базира на анкети сред членовете на Eurochambers, свързани с очакванията им за развитието на техния бизнес през тази година

17:43 | 14.02.12 г. 4
Автор - снимка
Създател

България заема първо място в Европа по показателя „очаквания за състоянието на бизнес климата през 2012 г." Това показва изследване на Европейската асоциация на търговско-промишлените палати (Eurochambers), съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Изследването се базира на анкети сред членове на асоциацията, свръзани с очакванията им за развитието на техния бизнес през тази година.

Позитивни нагласи за развитието на бизнеса в България през 2012 г. са изразили 48,2 на сто от представителите от индустриалния сектор и 46,9% за сектора на услугите.

На второ място по очаквания за бизнес климата е Швеция, следвана от Турция, Румъния, Белгия, Малта и Великобритания.

Държавите с най-негативни очаквания за бизнес климат, според изследването, са Гърция, Дания, Австрия, Испания и Португалия.

По три от показателите от изследването страната ни заема трето място в Европа. Това са "очаквания за общия оборот", като пред нас са Полша и Турция, а след нас - Белгия, Естония и Швеция. Най-слабо представили се по този показател са Гърция, Унгария, Кипър, Испания и Чехия.

На трето място сме по "очаквания за вътрешни продажби", нареждайки се след Турция и Полша. След България са Белгия, Румъния и Швеция. Най-слабо представящите се страни по този показател са Гърция, Португалия, Испания, Чехия и Великобритания.

България е на трето място и по показателя „очаквания за инвестиции“. Лидер в тази класация отново е Турция, следвана от Полша. След нашата страна остават Румъния, Естония, Малта и Белгия. Най-зле представящи се държави по този показател са Гърция, Испания, Португалия, Чехия и Хърватска, сочи изследването на Еurochambers.

По показателя "очаквания за експорт" страната ни се нарежда на второ място след Португалия. След нашата страна са Турция, Гърция, Естония, Полша и Дания. В дъното на тази класация са Унгария, Чехия, Великобритания, Кипър и Хърватска.

Относно "очаквания за състоянието на заетостта" за тази година България заема четвърто място след Турция, Белгия и Естония. След нашата страна са Полша, Малта и Франция, а в най-лоша ситуация са Гърция, Испания, Кипър, Португалия, Чехия и Италия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 07.09.22 г.
fallback