fallback

Търговци на метални отпадъци ще си търсят правата в съда в Страсбург

От 15 февруари 177 общини остават без площадки за събиране и рециклиране на метални отпадъци заради законови поправки

15:04 | 12.02.12 г. 10

Фирмите-членки на Гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали ще сезират Европейският съд по правата на човека в Страсбург за нарушаване на правото на собственост заради измененията в закона за управлението на отпадъците, съобщиха от инициативата.

Организацията припомня, че от 15 февруари 177 общини ще останат без площадки за събиране и рециклиране на черни и цветни метали заради липсата на общ устройствен план, каквото е изискването на закона.

Разпоредбите предвиждат дейностите с отпадъци от черни и цветни метали да се извършват само на площадки, определени с общи устройствени планове за производствени и складови дейности, на пристанища за обществен транспорт с национално и регионално значение и на обекти на железопътната инфраструктура със стопанско предназначение.

От организацията обаче алармират, че този текст е в противоречие с разпоредбите на закона за устройство на териоторията (ЗУТ). Текстовете на закона допускат в определени случаи подробен устройствен план (ПУП) да изпълнява ролята на общ устройствен план на населеното място.

Само в 87 общини с общ устройствен план фирмите за изкупуване и рециклиране на черни и цветни метали могат да продължат да работят и да откриват нови площадки, посочват от организацията. Металните отпадъци от цялата страна ще се транспортират за преработка до тези общини.

Четири пети от изградените площадки за преработка на отпадъци от черни и цветни метали на територии без общ устройствен план ще бъдат закрити, а направените инвестиции напълно загубени, посочват от организацията.

Фирмите също така очакват решението на Конституционния съд за текстове от закона за управлението на отпадъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 11.09.22 г.
fallback