fallback

Преглед на печата за 11 февруари

08:45 | 11.02.12 г.

Извън фризера

в. Капитал

При валутен борд, без парична политика, с балансиран бюджет и ниски данъци правителството и централната банка в България са почти без инструменти да противодействат на кризата.

Една от малкото възможни мерки срещу задълбочаващата се ликвидна и финансова криза у нас е промяна на начина, по който се управлява Сребърният фонд. Фондът е в двойствено положение. Той едновременно е стабилизационен резерв на пенсионната система, но формално е и част от фискалния резерв.

В добрите години, когато икономиката растеше, увеличението на фискалния резерв се използваше като механизъм за охлаждане, за изваждане на ликвидност от стопанския оборот. В момента има крещяща нужда от мерки в обратната посока. Заради новите банкови регулации и дълговата криза вече трета година в България засилено тече т.нар. процес на деливъридж (свиване на балансите и на употребата на привлечени средства) на чуждите банки, опериращи у нас.

Борисов пак ще открива Водното огледало

в. Сега

Тепърва министерствата на финансите и на регионалното развитие ще преговарят за намаление на лихвата по суми, които държавата дължи на изпълнителя за прословутия проект за укрепване на бреговете на Арда, известен като Водното огледало. Това се разбира от стенограмата на последното правителствено заседание. Проблемът е известен поне от миналата година, а парите - близо 24 млн. лв., са дължими от 2009 г. насам, без да е ясно защо се допусна натрупването на 6 млн. лв. лихва.

В сряда министрите гласуват да отпуснат 24-те млн., необходими за плащане на главницата. При дебатите премиерът Борисов неколкократно настоява да разбере дали предшествениците му са правили официално откриване на проекта.

България свива парите за Кохезионния фонд

в. Сега

България ще намали парите, които дава към европейския Кохезионен фонд, стана ясно по време на парламентарния контрол вчера. В момента българското съфинансиране възлиза на 20%, страната обаче ще поиска от Еврокомисията стойността да падне до минимално допустимите от Брюксел 15%, обяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Така за бюджета ще бъдат освободени 147 млн. лв. до края на програмния период през 2013 г. Парите ще бъдат използвани за инфраструктурни проекти, свързани с опазване на околната среда.

Ще пазят нивите върху “Южен поток”

в. Стандарт

Жито, царевица и всички едногодишни култури ще могат да се отглеждат върху тръбата на "Южен поток". Това гарантираха във Враца изпълнителните директори на българо-руското дружество "Южен поток - България" Георги Гегов и Игор Елкин. Забрана ще има само за овощни градини за строителство и електропроводи. По тази причина земеделските земи и горите, под които минава газопроводът, няма да се изкупуват. Собствениците им ще бъдат обезщетени за периода на строителството и за ограниченията, които им се налагат.

“Далкия” се цели в столичното парно

в. Стандарт

Френската компания "Далкия" се цели в "Топлофикация София". Това стана ясно от думите на генералния директор на дружеството за България Рено Капри. Той подчерта, че за момента не се предприемат конкретни действия и не се водят преговори, но беше категоричен, че столичната "Топлофикация" представлява сериозен интерес за "Далкия".

"Стъпихме в България с приватизацията на варненската топлофикация, за да разберем каква е ситуацията тук в тази област. Но не сме мислили да се ограничаваме само до едно дружество, разработваме много проекти", заяви Капри. Той пояси, че приватизацията не е единственият вариант за сътрудничество, концесията също е добра опция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 25.08.22 г.
fallback