fallback

Булгаргаз прогнозира с 27% по-скъп газ от април

Влияние върху прогнозната цена оказва попълването на запасите в газохранилище Чирен

18:49 | 10.02.12 г. 5

“Булгаргаз” прогнозира 27% увеличение на цената на газа за второто тримесечие, събщи дружеството. В съответствие със Закона за енергетиката доставчикът в едномесечен срок преди подаване в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на заявлението за изменение на действащите цени за всяко тримесечие следва да го оповести в средствата за масова информация.

Отчита се влиянието на следните фактори – ниво на котировките на алтернативни горива на средиземноморски борси, както и съотношението долар/лев. Наблюдава се постоянна тенденция към повишаване стойностите и на двете групи фактори. Ето защо “Булгаргаз” ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена за обществена доставка на природен газ през ІІ -ро тримесечие на 2012 г. би следвало да бъде 786,43 лв./1000 куб. м без ДДС. Увеличението от 166,27 лв./1000 куб. м (26,8%) не включва недовзет от “Булгаргаз”ЕАД от предходни периоди приход. Допълнително влияние оказва преминаването на подземното хранилище в Чирен от режим добив на режим нагнетяване, т.е. попълване на използваните през настоящия отоплителен сезон запаси.

Стойността на увеличението се завишава и от разликата между заявената от „Булгаргаз” ЕАД и реално утвърдена от ДКЕВР продажна цена за обществена доставка на природен газ през 1-во тримесечие на 2012 г.

Компанията настояваше цената на суровината да нарасне с 18% за периода януари-март, но енергийният регулатор счете искането им за неоснователно и утвърди увеличение на цената с 4,3%.

Всички допълнителни изменения, влияещи върху ценообразуващите фактори (цени на петролни продукти, курс на лева спрямо долара и количества газ) ще бъдат отчетени в окончателното предложение на “Булгаргаз“ ЕАД, което ще бъде оповестено при внасяне на предложението в ДКЕВР на 09.03.2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:48 | 11.09.22 г.
fallback