fallback

Енергийната ефективност у нас е на ниско ниво заради енергоемки производства

В България засега не се насърчава пестенето на енергия в бита, въпреки че по принцип се говори за това, твърдят експерти от БСК

17:07 | 10.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Енергийната ефективност в България е под средното ниво в ЕС, не само защото не се работи достатъчно за подобряването й, а и защото у нас се развиват производства, които по принцип са енергоемки. Това коментира изпълнителният председател на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на енергийна конференция.

Той даде пример, че България има едни от най-модерните в света технологии за производство на рафинирана мед, но това производство по принцип е доста енергоемко. Освен това през последните години много от чуждестранните инвеститори развиват именно енергоемки производства у нас, като при това изнасят голяма част от печалбата си в чужбина.

Според Данев у нас засега не се насърчава енергийната ефективност в бита, въпреки че по принцип се говори за това. Изпълнителният председател на БСК посочи, че когато дадена сграда се санира, то тя като цяло повишава стойността си. И вследствие се увеличава данък сгради и такса смет.

Не се прилагат и мерки, които да насърчават пестенето на електроенергия, както в бита, така и в промишлеността, смятат от БСК. Един от начините за това е по-голямата либерализация на електроенергийния пазар, която ще доведе до стремеж към намаляването на разходите и при самите електроенергийни оператори и търговци на енергия.  

Според експертите от БСК правителството трябва да прилага специална политика именно за насърчаване на развитието на иновативни сектори и проекти и за привличане на чуждестранни инвеститори в тези области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
fallback