fallback

Социалното министерство обмисля мерки за намаляване на бедността

Според данни на ведомството социалните трансфери са свили дела на бедните у нас до близо 21% през 2010 г.

10:05 | 10.02.12 г. 2

Министерството на труда и социалната политика подготвя Национална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване до 2020 г., както и актуализация на Националната програма за реформи 2011-2015 г.

Това са съобщили за БТА експерти от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) във връзка с доклада на Евростат, според който България е първа в Европейския съюз (ЕС) по дял на населението, застрашено от бедност и социално изключване.

Експертите от ведомството посочват, че европейската статистическа служба използва комбиниран индикатор, който включва лицата, живеещи в риск от бедност, материални лишения и домакинства с нисък интензитет на заетост. От социалното министерство допълват, че равнището на бедност в България се определя въз основа на обективен индикатор. Този индикатор е относителният дял на лицата, които живеят под прага на бедност, който е 60 на сто от т. нар. медианен доход, отбелязват експертите.

Според данните на социалното министерство през 2010 г. делът на българите в риск от бедност е бил близо 41%, но преди социалните трансфери. След осъществяването им този дял се е свил до почти 21%.

Експертите на министерството смятат още, че индикаторът за материални лишения е субективен индикатор за бедност и социално изключване, който почива на твърденията на хората, а не на обективни критерии. Според тях индикаторът за материалните лишения показва субективните лични оценки и нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на определени нужди и потребности.

“С този индикатор се регистрират отговорите, но не се проследява достоверността им, т.е. ако едно лице твърди, че не може да си позволи почивка, това се отразява статистически в индикатора за материални лишения, но не се извършва проверка дали отговаря на действителността”, уточняват експертите.

От социалното министерство смятат, че могат да се борят с бедността с помощта на европейските средства. “Целите пред страната ни са да не допуснем бедността да нараства, да не допуснем загуба на работни места, загуба на доходи, влошаване на ситуацията за най-уязвимите групи, тъй като в условия на криза те са най-засегнатите”, коментират експертите.

Специалистите посочват, че намаляването на бедността може да се случи с включването на хората в заетост. Като ключови фактори за намаляването на бедността те определят икономическия растеж и създаването на работни места.

Според социалното министерство се полагат усилия за защита на населението с най-ниски доходи. Усилията се изразяват в повишението на минималната работна заплата и на вдовишките добавки за пенсионерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
fallback