fallback

Преглед на печата за 9 февруари

07:30 | 09.02.12 г.

И бебетата ще пътуват с карти в градския транспорт

в. Сега

Притиснати от новите разпоредби на кабинета, общините обмислят как да издават карти за безплатно пътуване и на бебетата. В края на м.г. правителството реши всички деца до 7 г. да продължат да се возят без пари в градския и междуградския транспорт, но задължително ще трябва да имат карта, която играе ролята на застраховка. Сега общините умуват как да приложат разпоредбата, а изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" изготвя техническите указания. Картите ще са еднакви за всички общини, поименни и със снимка и ще важат за всяко населено място, независимо къде са издадени.

Депутати ще искат отчет от ГЕРБ и БСП за субсидията на независимите

в. Сега

Парламентарната комисия за борба с корупцията ще отправи писмено запитване до ръководствата на ГЕРБ и БСП как разходват субсидията на деклариралите принадлежност към тях независими депутати. Това обяви шефът на комисията Камен Костадинов. Управляващите и социалистите ще трябва да отговорят дали са използвали част от държавните пари, за да плащат на независимите или на посочени от тях неправителствени организации, фондации или други юридически лица. Според справка от финансовото министерство, с която разполага органът, 18 независими са обявили принадлежност към ГЕРБ, а един към БСП.

НАП изкарва на светло парите за втора пенсия

в. Сега

Българите вече ще могат да проверят дали намаляват или се увеличават средствата, които внасят за втора пенсия в универсалните фондове и в професионалните дружества, където се събират пари за ранна пенсия на работещите тежък труд. От НАП обещават да пуснат след седмица новата си услуга, която ще позволи на хората да проверяват онлайн имат ли регистриран трудов договор и какви социални и здравни осигуровки са платили през годините.

Правителството започна да се колебае за АСТА

в. Сега

Икономическият министър Трайчо Трайков, един от ревностните защитници на спорното споразумение АСТА, вече не изключва сценарий, при който българският парламент да не ратифицира документа. "България има възможност да отхвърли споразумението, но трябва да го направи обосновано, за да не навреди на икономическите и външнотърговските отношения на страната", обясни Трайков по време на изслушване от ресорните комисии в НС. Според министъра на културата Вежди Рашидов трябва да се намери баланс, който да гарантира правата и на потребителите, и на авторите да получават възнаграждения за своя труд.

Променят забраната за газа

в. Стандарт

Някои от текстовете на мораториума върху проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване ще бъдат редактирани, съобщи по Нова тв икономическият министър Трайчо Трайков. Причината е, че в настоящия си вид документът практически забранява редица дейности, които се извършват от десетилетия и са безопасни. Например се забраняват сондажите с налягане над 20 атмосфери, а такива винаги са се правили.

Спират полетите София – Прага

в. Стандарт

Чешкият национален авиопревозвач CSA спира полетите между Прага и София от 25 февруари, научи "Стандарт". CSA анулира отделни полети от месеци. През януари не изпълняваше средно по 3-4 полета седмично. Анулирани бяха и полетите на 7 и 8 февруари. Между Прага и София не лети друга авиокомпания, така че дестинацията ще остане необслужвана. Досега "България ер" имаше запазени блок-места в самолетите на CSA. Ако обаче започне да лети по линията, загубата ще бъде над милион евро годишно, коментираха експерти. Причината е, че до 70% от пътниците по линията София-Прага досега бяха трансферен трафик, който CSA привличаше с ниски цени, за да дозапълва самолетите по останалите си дестинации.

Спирането на полетите на CSA ще провали плановете на хиляди пътници, закупили билети. За разлика от унгарската MALEV, която фалира, CSA продължава да оперира, така че претенциите за неизползвани билети могат да бъдат насочени към нея или към агенциите, от която са били закупени.

Оперативен щаб ще следи водните обекти в София

в. Новинар

Оперативен щаб ще следи състоянието на водните обекти на територията на Столичната община. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която проведе среща с областния управител на София Данаил Кирилов. Двамата обсъдиха дейностите за превенция преди очакването обилно топене на снеговете.

Фандъкова обяви, че районните кметове също ще следят нивото на речните корита. Кметството в София стопанисва три малки язовира. Това са „Мърчаево”, „Мировяне” и „Суходол 2”. Единият водоем вече е ремонтиран, а за другия е одобрено финансиране по Оперативна програма „Околна среда”. Столичният кмет заяви, че „Московска” 33 няма да се откаже от стопанисването на язовирите, тъй като има капацитет за това.

Правителството започна да изплаща водното огледало в Кърджали

в. Новинар

Над 23 900 000 млн. лева от бюджета на регионалното министерство ще отидат за изплащане на задълженията за строежа на водното огледало в Кърджали. Това гласува в сряда Министерският съвет. С отпуснатите средства ще се покрият задълженията към фирмата-изпълнител Обединение „Арда Кърджали” за периода от 2007 година до средата на 2009 година.

Плащането е наложително, за да се ограничат загубите за републиканския бюджет от лихвата, която са начислява на задълженията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 26.08.22 г.
fallback