fallback

Н. Василев: България е изключение с 15 години без предсрочни избори

Ако не бяхме влезли в Европейския съюз, вероятно щяхме да залитнем по проекти с Русия и Казахстан, смята бившият министър в две правителства

20:22 | 08.02.12 г. 5

България е изключение сред страните от региона с 15 години без предсрочни избори и гледайки какво става в околните страни оценявам ползата от усилията на българските политици да включат България в Европейския съюз. Това заяви Николай Василев, управляващ партньор в Експат Капитал, по време на публична дискусия за бъдещето на еврозоната и българската икономическа политика, проведена тази вечер в София. 

”Ако не бяхме влезли в Европейския съюз, вероятно щяхме да залитнем по проекти с Русия и Казахстан, каквото се готвят да правят сега в Сърбия, след като не получиха покана с дата за членство в ЕС. Като в поговорката за лисицата и гроздето”, сподели той.

Когато другите държави си вкарват няколко автогола ние трябва да се възползваме и да излезем напред, смята бившият министър на държавната администрация (2005 – 2009 г.), на транспорта и съобщенията (2003 – 2005 г.) и на икономиката (2001 – 2003 г.)

По време на дискусията бе даден пример с Унгария, която от герой се е превърнала в грешник и потенциална следваща Гърция. Това показва колко лесно правилният път може да бъде изгубен, сподели д-р Петер Хейл, експерт по фондове на Европейския съюз с 15-годишен стаж в унгарската държавна администрация от които 13 на ръководни позиции.

Препоръките от дискусията за икономическата политика на България са балансиран бюджет, по-ниски бюджетни разходи като % от БВП, да не се поставя под никакво съмнение валутният борд, агресивно стимулиране на износа и входящия туризъм, запазване на ниските преки данъци, приватизация и концесиониране на цялата енергетика и инфраструктура. Също така облекчаване и премахване на регулаторни режими, увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране, засилване на ролята на частните пенсионни фондове, включително избор на такива с различен рисков профил.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 10.09.22 г.
fallback