fallback

Трайков: Има три варианта за строителство на ядрени реактори у нас

Продължават преговорите с Русия за цената на АЕЦ Белене, коментира министърът на икономиката и енергетиката

10:39 | 08.02.12 г. 7
Автор - снимка
Създател

Има три варианта за строителство на ядрени реактори у нас, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в сутрешното предаване на Нова ТВ.

Вариантите, които посочи Трайков са: строителство на втора атомна централа (АЕЦ Белене), изграждане на един нов блок на площадката на АЕЦ Козлодуй и строителство на два нови блока на АЕЦ Козлодуй.

През последните месеци министърът възроди съществуващата от над 15 години идея за строителство на нов реактор на площадката на АЕЦ Козлодуй.

След изказвания на експерти, че по технически причини на една площадка на ядрена централа трябва да има поне два блока, днес Трайков посочи и трети вариант като възможен за по-нататъшното развитие на атомната ни енергетика - два нови реактора в Козлодуй .

Министърът отново не се ангажира с определен срок за вземане на последното решение за строителството на АЕЦ Белене и съотгветно за подписването на окончателния договор. Той заяви обаче, че това ще стане сравнително скоро. 

По думите на Трайков основните въпроси, по които продължава да се преговаря с руската страна, са разпределението на риска, цената на кредита и така наречения ескалационен индекс (от него зависи с колко ще бъде увеличена базовата цена на бъдещата централа).

Министър Трайчо Трайков отрече да има някаква "енергийна" връзка между визитата на американския държавен секретар Хилари Клинтън у нас и последвалото веднага след това негово и на министъра на финансите посещение в Москва.

Трайков поясни, че е разговарял с руския си колега Сергей Шматко по различни енергийни въпроси, включително за проекта за газопровода "Южен поток" и АЕЦ Белене, но окончателно решение не е взето, защото по думите му обстановката е динамична.

Интересът на САЩ към българската енергетика Трайков обясни с факта, че енергийната сигурност се разглежда като част от колективната сигурност в рамките на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
fallback