fallback

Държавата ще контролира всички язовири, независимо чия собственост са

До десет дни ще бъдат изготвени предложения за промени в Закона за водите, които да решат устойчиво проблема с язовирите и микроязовирите

17:27 | 07.02.12 г. 2

Язовирите, които се използват за питейно-битови нужди и за енергийни цели, стават публична държавна собственост под управлението на Министерството на икономиката и енергетиката, а оператор за тяхната експлоатация и поддръжка ще бъде НЕК чрез предприятието "Язовири и каскади". Това стана ясно след работна среща в Министерския съвет днес, съобщи БТА.

Всички язовири и микроязовири с изключение на актуваните като общинска собственост и тези за питейно-битови нужди и за енергийни цели стават публична държавна собственост под ръководството на Министерството на земеделието, като оператор за тяхната експлоатация и поддръжка става "Напоителни системи".

Общините ще имат възможност в определен срок да заявят отказ от язовирите, чийто собственик са, съобщи министър Нона Караджова. В случаите, когато не се заяви отказ от собственост от страна на общините и няма договор за управление с оператор на съответния язовир, оператор по право става "Напоителни системи".

В десетдневен срок министерствата на регионалното развитие, околната среда, икономиката и земеделието ще изготвят предложения за промени в Закона за водите, които да решат устойчиво проблема с язовирите и микроязовирите.

Обсъждат се мерки, така че при обилно и бързо снеготопене да не се стигне до наводнения. Ще се направи преглед на малките язовири с технически неизправности, за да може "Язовири и каскади" да предприеме незабавни действия за техния ремонт. Язовирите в добро техническо състояние ще бъдат с освободен обем от поне 50 процента, за да не се стигне до преливания.

Националният институт по метеорология и хидрология при БАН ще подава редовна информация и оценка за снежната покривка. Експертна работна група ще дава всекидневна информация и ще предлага решения.

На работната среща е било възложено на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да осъществи контрол по техническото състояние и безопасността на всички язовири и микроязовири в страната, независимо чия собственост са.

Миистерството на регионалното развитие и благоустройството ще поддържа обобщен регистър на всички съоръжения във водния сектор, които са държавна и общинска собственост, чрез информацията, подавана от операторите на съоръженията.

По-рано днес еврокомисарят Кристалина Георгиева каза пред БНР, че Европейската комисия следи внимателно ситуацията в България и е готова при нужда да окаже помощ с хора и техника, както и с финансови средства от фонда за солидарност.

България трябва да инвестира пари от еврофондовете за превантивни мерки и да направи повече за установяване на рисковете и подготовка на хората за действие в аварийна ситуация, подчерта комисар Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
fallback