fallback

МФ пласира 2-годишни ДЦК за 20 млн. лв. при голям интерес и доходност от 2,36%

Положителната тенденция за снижаване на доходността се пренесе и в по-краткия край на дълговата крива, посочват от Министерството на финансите

12:06 | 07.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

На проведения на 6 февруари 2012 година аукцион, Министерството на финансите предложи за продажба нова двегодишна облигация, съобщиха от МФ.  Предлагането на този инструмент има за цел предоставяне на инвестиционна алтернатива в късия край на дълговата крива. Номиналната стойност на предложеното количество на аукциона беше 20 млн. лева.

Търсенето на аукциона превиши предлагането над четири пъти, като първичните дилъри заявиха поръчки за около 85 млн. лева. Постигнатият коефициент на покритие от 4,2 е най-високият, постиган на аукцион за продажба на ДЦК от началото на 2012 г. и един от най-високите за цялата 2011 година.

Среднопретеглената годишна доходност на аукциона е 2,36% за одобреното количество от 20 млн. лв. и е съизмерима с доходността, постигана по този матуритетен сегмент от емитенти - водещи икономики в Европа. Постигнатата доходност по облигацията е под стойността на емитираните през февруари 2010 г. 2,5 г. ДЦК, деноминирани в евро, като доходността на аукционите по тази емисия се движеше от 3,43% при пускането й в обращение през март до 2,77% при последното й предлагане през декември 2010 година.  За сравнение доходността по едногодишните сконтови емисии, реализирани през 2010 г. от МФ, съответно през септември и декември, беше 2,80% и 2,35%. Положителната тенденция за снижаване нивата на доходността, която се наблюдаваше при останалите бенчмаркови сегменти се пренесе и в по-краткия край на дълговата крива. Това още веднъж илюстрира атрактивността на суверенните книжа като възможност за инвестиция, носеща сигурна възвръщаемост, посочват от МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
fallback