fallback

Промишленото производство с първи спад от 20 месеца

През декември индексът на промишленото производство се е свил с 0,6% на годишна база - първо понижение от април 2010 г. насам

11:35 | 07.02.12 г. 5
Автор - снимка
Създател

През декември индексът на промишленото производство*, изчислен от сезонно изгладени данни, отчита спад от 1,3% спрямо предходния месец, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Производството в преработващата промишленост намалява с 13,8%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има понижение от 6%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение от 17,3%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 31,6%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 22,7%, при производството на основни метали - с 13,9%, при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 10,3%.

Ръст е регистриран при производството на химични продукти - с 9,2%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,6%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1,3%. През декември 2011 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство се понижава с 0,6% спрямо същия месец на 2010 година.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база:

Графика: НСИ На годишна база намаление на промишленото производство е отчетено в преработващата промишленост - с 3%, увеличение е отбелязано в добивната промишленост - с 20,4%, докато производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ остава без изменение. Регистриран е спад в производството на инвестиционни продукти (9,9%), докато ръст е отчетен в производството на енергийни продукти (1,9%) и в производството на продукти за междинно потребление (1,2%).

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 10.09.22 г.
fallback