fallback

Преглед на печата за 4 февруари

09:00 | 04.02.12 г.

в. Новинар

Кметове правят серенади, за да събират данъци

В опита си да съберат приходи в общинския бюджет редица кметове прибягват до нетрадиционни решения. Някои от тях са решили да събират налозите от длъжниците със серенади под прозорците им. Тази информация разпространи заместник-председателят на Националното сдружение на общините Теодора Дачева.

Инициатор на събирането на данъците с оркестър е община Сопот. Практиката в града на Иван Вазов започна още през 2010 година. Според Дачева тя има завиден успех и гражданите са започнали да плащат данъците си.

Местните власти прилагат и по-неприятни мерки за събирането на налозите. Много от тях изнасят “списъци на позора” с имената на длъжниците. Такива списъци се публикуват и на интернет страниците на общините. Местните власти обаче, които са спрели да обслужват граждани заради неизплатени дългове, са осъдени за дискриминация.

 

в. Сега

Вдигат с 10% праговете за обществени поръчки

С 10% се вдигат праговете за провеждане на обществени поръчки с поправки в закона, които парламентът одобри на първо четене. Обществена поръчка в строителството ще се възлага при стойност на проекта над 264 000 лв. без ДДС. Сега прагът е 240 000 лв. без ДДС. При стойност от 60 000 до 264 000 лв. няма задължение да се провеждат процедури за обществени поръчки, но трябва да спазват разпоредбите за подготовка на конкурс за проект.

Отпада изискването за обществена поръчка и конкурс при строителство под 60 хил. лева, а не под 45 000 лева, както е сега. Увеличава се прагът и за обществени поръчки за доставки и услуги - от 60 000 лева на 66 000 лева.

Допълват се и условията, при които определени поръчки могат да бъдат запазени изключително за участие на специализирани предприятия и кооперации на лица с увреждания. Въвеждат се изискванията на европейски директиви при обществените поръчки за строителство, доставки и услуги в отбраната и сигурността.

Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров възрази срещу част от поправките, които, според него, превръщат председателя на КЗК Петко Николов във "властелин на обществените поръчки". "Дава се възможност дори един-единствен експерт, назначен пряко от председателя, да разглежда важни преписки за стотици милиони, може би и за милиарди левове", каза Димитров.

 

в. Стандарт

Рекорден ръст на туристи в зимните ни курорти

Зимните ни курорти отчитат рекорден ръст на туристи. От бранша подчертават, че толкова подходящо време за ски не е имало от пет години.

По данни на хотелиерите в Боровец има ръст на туристи от Турция от над 35%. Неочаквано много са и българите - увеличението е с над 30% за януари и февруари спрямо същия период на миналата година. Големият пик се очаква през февруари, март и април.

Друг съществен фактор, който води повече туристи на Боровец, е фактът, че ски съоръженията на Витоша все още не работят. През почивните дни, когато столичани обикновено отиват да покарат ски, има ръст от около 18 процента.

Свободни места в хотелите в Банско почти няма. Снегът привлича много чужди туристи, като най-много са шведи, руснаци англичани и гърци.

За първи път от 10 години снежната покривка по ски пистите на Пампорово достига до два метра. Условията за спорт са идеални. Курортът се радва на засилен интерес от чужди туристи. Най-многобройни на Пампорово са гостите от Русия. Новото тази година е значителният брой организирани туристи от Турция.

 

в. Стандарт

До 2020 г. НКЖИ ще изгражда стратегическо направление

До 2020 г. България ще изгради поне едно направление, което да е с европейски параметри. Това ще е направлението от границата със Сърбия през София и Пловдив до Свиленград, а от там до гръцката и турската граници, както и друго до пристанище Бургас. В момента всички проекти, които Национална компания „Железопътна инфраструктура” изпълнява, са по тези коридори.

Участъкът от София до Септември, който се планираше за I програмен период, е основният приоритет за периода 2014-2020 г. В момента по него текат процедури по отчуждаване, проектира се, а самото трасе ще преминава по нов терен.

Железопътният участък София - Драгоман също е сред приоритетите за следващия рамков период.  

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 11.09.22 г.
fallback