fallback

Преглед на печата за 3 февруари

07:45 | 03.02.12 г.

Билбордове и павилиони ще се разполагат по специализирани схеми

„Капитал Daily“

Специализирани схеми, които да указват местата, където могат да се поставят билбордове, павилиони, пейки, улични лампи, фонтани, контейнери за отпадъци и въобще всички елементи от т.нар. градско обзавеждане, вече ще са част от подробните устройствени планове (ПУП).

С приетите от правителството промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) тези схеми стават задължителни за централните части на градовете, курортите и курортните селища. Сега разполагането на преместваемите обекти се разрешава по наредби на общинските съвети или на парче за всеки конкретен случай.

Това ще накара общините да започнат да изработват и общи устройствени планове (ОУП), тъй като сега действащите разпоредби се възприемаха по-скоро като пожелателни. Най-общо казано, за да започне процедура по изготвяне на подробен устройствен план за един квартал, трябва да е налице по-големият документ – ОУП.

Ще се ограничи и презастрояването на територии с висок инвестиционен интерес, твърдят специалисти, работили по промените. Без да е налице такъв план, няма да може да се променя и предназначението на група поземлени имоти, които са извън регулация - нещо, което към момента е допустимо в закона

Инфлацията топи вноските за втора пенсия

в. „Сега“

Парите, които внасяме за допълнителна пенсия, се топят. Фондовете, в които постъпват задължителните вноски за втора пенсия, са успели да ги увеличат средно с 2.18% за последните две години, показват новите данни на Комисията за финансов надзор (КФН). В същото време за 2010 и 2011 г. се е натрупала 7.4% инфлация.

Това означава, че всеки внесени 100 лв. за последните две години са нараснали средно с около 2 лв., които междувременно са напълно обезценени от инфлацията. През годините на силен икономически растеж бе обратното - фондовете успяваха да осигурят висока доходност, която надхвърляше процента на инфлация, и парите по партидите на българите растяха.

Пенсионните дружества инвестират събраните средства главно в акции, търгувани на борсата, и в държавни ценни книжа. В годините на криза и рецесия акциите на много компании на борсата се сринаха и това е основната причина за ниските резултати.

Последните данни на финансовия регулатор показват, че доходността по вноските за втора пенсия отново е тръгнала надолу. Тенденцията започна през 2008 г., когато заради борсовия срив фондовете отчетоха загуби от около 20%.

През периода 2010-2011 г. всички универсални фондове, които събират задължителните вноски за допълнително осигуряване, имат положителна доходност, но както показва статистиката, тя е много ниска. За сравнение през предишния период, обобщен от КФН (2009-2010), резултатите на фондовете бяха значително по-добри - от 5.54 до 8.91% (средно над 7.2%).

Ще строим още два моста над Дунав

в. „Сега“

Експерти от Румъния и България започват работа по изграждането на трети и четвърти мост над Дунав, съобщи посланикът на Румъния у нас Антон Пакурецу.

Съоръженията ще свързват градовете Силистра-Кълъраш и Бекет-Оряхово и вече се оглеждат терени за тях. Новината е странна най-малкото защото вторият мост над Дунав все още не е довършен и съвсем не е сигурно, че ще има трафик дори за него.

След пет години размотаване и оскъпяване с 50 млн. лв. се очаква строежът на Дунав мост 2 да приключи през ноември. Антон Пакурецу обясни екзотичната инициатива с нарасналия стокообмен между двете страни.

“Газпром” взима ОМВ на Балканите

в. „Стандарт“

"Газпром" вероятно ще стане собственик на бензиностанции на ОМВ на Балканите.

Това е заявил пред руски медии зам.-шефът на дъщерната "Газпромнефт" Вадим Яковлев. Придобиването щяло да стане чрез сръбската компания "НИС Петрол", чийто мажоритарен собственик е "Газпромнефт".

Евентуалната сделка обаче не касае търговските обекти в България, заявиха от ОМВ. Австрийците съобщават, че се разглежда възможността за продажба на бизнеса на дребно и едро в Хърватия и Босна и Херцеговина.

Хотелът на Ванко 1 приютява пловдивската община

в. „Новинар“

Хотелът на осъдения за сводничество Ванко 1 става административна сграда на район „Източен” на пловдивската община. С 41 гласа „за“ и четирима „въздържали се“, общинският съвет на Пловдив гласува решението. Кметът на града Иватн Тотев коментира, че районната администрация има остра нужда от смяна на досегашния си адрес, пише ПловдивУтре.

Градоначалникът лично инспектира преди по-малко от месец хотела край „Цариградско шосе“ и смята, че е подходящ за тази функция. За отбелязване е и фактът, че Иван Тотев бе кмет на „Източен“ преди да стане Областен управител преди три години. Сега остава само общината да поиска от държавата да прехвърли сградата и тя да стане общинска публична собственост.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 28.08.22 г.
fallback