fallback

Създава се нова Facebook група срещу привилегиите на банките

Потребителите имат много повече гаранции, ако си купят тостер, отколкото ако сключат договор за кредит, смята адвокат Душана Здравкова

13:39 | 02.02.12 г. 6
Автор - снимка
Създател

Адвокат Душана Здравкова. Снимка: Личен архив

Нова Facebook група ще се бори с високите лихви по кредитите, съобщиха адвокатите Душана Здравкова и Веска Волева на пресконференция в БТА.

Организатор на Facebook групата с име „Срещу политиките на банките и привилегиите им в законодателството на Република България” ще бъде Ангел Гаджев. Той има опит със създаване на Facebook група срещу шистовия газ с над 60 000 члена, както и на група срещу ACTA (международното търговско споразумение за борба с фалшификациите) с над 15 000 члена. За Investor.bg Гаджев заяви, че групата във Facebook ще бъде създадена днес.

Според адвокат Душана Здравкова потребителите имат много повече гаранции, ако си купят тостер, отколкото ако сключат договор за кредит, който е за много по-голяма сума.

Адвокат Веска Волева, заяви че не смеем да се обадим на полицията, когато някой се обажда и казва „платете или дълга ви ще стане десеторен”. Според нея има задкулисна размяна на блага и много политици са отишли в банките. Това е организирана политика зад гърба на българските граждани, сподели тя, определяйки ситуацията като "вулгарно банкиране".

На въпрос на Investor.bg дали адвокатите подкрепят предложението на Българска стопанска камера за отпадане на наказателните такси при рефинансиране на кредит, ако банката едностранно промени условията, адвокат Здравкова заяви, че обсъждат с БСК конкретните предложения и ги подкрепят.

”Докога обаче гражданинът на България ще бъде изпитван като експерт. Нека тези, които са от другата страна, които високомерно се изказаха че са експерти, нека те да кажат как да стане облекчаването на условията”, зави Здравкова.

От БСК искат още отпадане на базовия лихвен процент (БЛП) и замяната му с Euribor плюс надбавка. Такова искане бе отправено и от Явор Джиджев, председател на Съюза за стопанска инициатива, който подкрепи днешната предконференция срещу високите лихви на банките. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
fallback