fallback

Сините депутати ще искат отмяна на мораториума за шистовия газ

Лидерът на ДСБ се позова на становище на Геологическия институт на БАН, което подкрепя сондажите за шистов газ в страната

12:54 | 02.02.12 г. 10

От: Евстати Генов

Иван Костов и десницата в парламента поискаха отмяна на забраната за проучването за шистов газ в България. Лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) се мотивира с оповестеното становище на Геологическия институт на БАН, в което се казва, че институтът подкрепя проучванията за наличието на шистов газ у нас.

Костов се позова на текстове от това становище, в които се посочва, "че е неразумно България да не проучи потенциала си за този нов енергиен ресурс".

Искането на сините идва две седмици, след като парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники. 

Иван Костов аргументира искането на сините с това, че на територията на България са правени над 200 сондажа за газ по тази технология - "хидравлично разбиване". И то без замърсявания за околната среда, с дълбочина на сондажите по-голяма от 2500 метра, разясни още Костов.

От името на парламентарната група Михаил Михайлов съобщи, че сините внасят в парламента проекторешение за отмяна на забраната върху технологията "хидравлично разбиване" и метода на проучване на шистов газ на територията на България.

Според десните страната ни трябва да работи за енергийната си независимост и да проучи има ли залежи от шистов газ у нас.

Веднага след сините по темата взеха думата и депутати от "Коалиция за България".

Петър Курумбашев и Георги Божинов обясниха, че сините вадят думите на академик Никола Съботинов, директора на БАН, от контекста.

"Изявлението на господата тук беше еклектика, изказване, което свързва различни неща", обясни Божинов.

Колегата му Петър Курумбашев обясни, че учените от БАН не потвърждават, че този метод може да бъде прилаган.

"Това, което те обясняват с писмото си, е, че не могат да се произнесат по този метод ("хидравлично разбиване") за проучване", допълни Курумбашев.

Още по темата четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
fallback