fallback

Ст. Константинов: По-висока здравна вноска означава по-добро здравеопазване

Министърът на здравеопазването обяснява ниското качество на здравните услуги у нас със солидарния принцип на системата

11:01 | 02.02.12 г. 19

"За да се осигури по-качествено здравеопазване в България, е необходимо да се увеличат здравните вноски или данъците. Другият вариант е да бъдат извадени пари от друг сектор и прехвърлени към здравния". Това съобщи тази сутрин пред bTV здравният министър д-р Стефан Константинов.

В момента сред страните от Европейския съюз България отделя най-малко средства за здраве на глава от населението, припомни Константинов. Той посочи като възможен изход от тази ситуация евентуалното увеличаване на здравната вноска, която сега е 8%. 

За парите, които дават държавата, данъкоплатците и здравноосигурените у нас, здравеопазването ни е на прилично ниво, коментира Константинов. Той обясни, че здравната система в България е устроена на солидарен принцип, така че и здравната осигуровка е създадена на солидарен принцип. Това означава, че хората, които плащат повече, плащат и за тези, които внасят по-малко.

Министърът отново повтори, че за тази година парите за здравеопазване са повече, което би трябвало да гарантира и по-добро качество.

„Направихме някои инвестиции - ще бъдат купени техники и в най-отдалечените болници. Следващата година ще влязат всички пари по европроектите, които ще отидат за онкология и реконструкции на болници. Това е сериозна глътка въздух за здравеопазването“, заяви още Константинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:22 | 08.09.22 г.
fallback