fallback

Преглед на печата за 2 февруари

07:40 | 02.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Бюрокрация и съдебни искове вместо търсене на природен газ

Капитал Daily

Какво би станало, ако България имаше възможност пълноценно да добива и използва всички възможности за добив и газ? Няма как да знаем, тъй като  даването на разрешения за проучвания и добив е непрозрачно и объркано.

От началото на 2013 г. по газопреносната система на страната трябва да потекат първите количества газ от находището край село Девенци (Червен бряг). То е първото ново от доста години насам, като една от основните причини са проблемите около отдаването на разрешения за търсене и проучване, които са редовно блокирани поради обжалвания и административни решения за отмяна на конкурсите.

Така от общо 29 разрешителни, издадени от Министерския съвет за търсене и проучване на нефт и газ на територията и акваторията на страната, реално действащи са само 13 (виж картата). Останалите или са блокирани заради заведени жалби, или се чака изпълнение на решението на съда. За четири блока пък конкурсите са приключили,  без да е избран титуляр за започване на дейности. За блокове "1 - 19 Свети Атанас" и блок "1 - 21 Хан Аспарух" предстои обявяване на конкурс, като за целта се чака обявяване на процедурата в Официалния вестник на ЕК, което понякога отнема месеци. Конкурсът за блок "1 - 20 Никопол" пък вече е спечелен от фирмата "Ню проджект мениджмънт" и предстои да й бъде дадено разрешение от Министерския съвет. За блок "6 Омуртаг" пък тече съгласувателна процедура и подготовка на конкурсни книжа.

Местният добив е важен не само заради допълнителните приходи, които влизат в бюджета, но и заради по-ниската цена от тази на единствения доставчик на България - "Газпром". Според министерството на икономиката и енергетиката количествата от находището в Девенци би трябвало да са с около 30% по-евтини от вносните. В момента "Мелроуз" доставя от находището в Галата газ на цена, около 25% по ниска от тази на руския газов монополист.

Чужди фондове сменят банките

в. Сега

Чужди фондове са на път да изместят банките при кредитирането на строежи. През 2012 г. ще се засилят алтернативните методи за финансиране на имоти, каза Михаела Лашова от "Фортън Интернешънъл".

Най-голяма роля се очаква да играе така нареченото мецанин финансиране. Това е вид заем, който не е обезпечен с активи, отпуска се за кратък срок от 2 до 5 години и е с висока лихва от 12-18%. От него обикновено се възползват собственици на сгради, които са почти напълно завършени, но нямат собствени средства за довършителните работи, обясни Лашова.

Забраняват магазини и кафенета в гаражи

в. Стандарт

Край на кафенетата, магазините и салоните за красота в гаражи. Собствениците на надземни и подземни паркинги и гаражи няма да могат да променят предназначението им или да правят преустройства в тях. Това гласят промени в Закона за устройство на територията, които бяха приети от правителството.

Освен това собствениците на гаражи и паркоместа вече няма да могат да ги продават свободно. Преди да сключат сделка с човек, който не им е комшия, те първо трябва да предложат гаража на всичките си съседи в блока.

Белгийците от KBC: ДЗИ не се продава

в. Стандарт

Слуховете, че белгийската финансова група KBC се готви да продаде ДЗИ до края на годината, категорично не отговарят на истината. Това заявиха от официалното представителство на белгийците у нас.

Още миналата седмица, след публикации в българските медии, от KBC са пратили официално писмо с опровержение на слуховете. Освен това в него се споменава, че България остава важен пазар за финансовата група и поради тази причина тя възнамерява да продължава да развива бизнеса си в България както чрез застрахователната си компания ДЗИ, така и чрез СИБанк, която също е нейна собственост.

Банкомати отказват да работят заради студа

в. Новинар

Сибирският  мраз блокира част от банкоматите у нас. Много от машините замръзнаха и просто отказаха да пускат пари, съобщи Дарик. „За да сме сигурни, че операцията ще бъде извършена, тялото на банкомата трябва да е в сравнително топло помещение, а на улицата да са изнесени само екранът и секциите за поставяне на картата и получаване на банкнотите”, обясни експертът по картови операции в една от водещите банки Венцислав Георгиев.

Той съветва да теглим пари само от тези банкомати, които се намират в банковите клонове, тъй като са на топло, а и осигуряват по-голяма сигурност. Георгиев поясни, че в страната има два вида банкомати. Едните изваждат парите на стрикционен принцип, а останалите разчитат на вендузи с вакуум, за да изсмучат банкнотите. Точно тези банкомати създават проблеми през зимата, тъй като при ниски температури гумичките на вендузите се втвърдяват и те не могат да се задействат.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 29.08.22 г.
fallback