fallback

Преглед на печата за 1 февруари

07:45 | 01.02.12 г. 3

Чуждите банки се спасяват с пари от България

в. „Сега“

Чуждите банки продължават с опитите да решат собствените си проблеми, теглейки пари от дъщерните си дружества у нас. През третото тримесечие на 2011 г. общото намаление на външните банкови експозиции в България се равнява на близо 2.3 млрд. долара, или около 3.5 млрд. лв., показват предварителни данни на Банката за международни разплащания.

Почти половината от тази сума - 1 млрд. долара, е била издърпана от гръцки банки. Като се разглеждат и данни за второто тримесечие на 2011 г., става ясно, че само за половин година трезорите от южната ни съседка са намалили участието си у нас с над 1.8 млрд. долара. Така към края на септември техните средства в българските им представителства са паднали до 14.2 млрд. долара.

На второ място по свиване се нареждат италианските експозиции, които са намалели с 374 млн. долара. Банковите средства от Белгия са "на минус" с 323 млн. долара, германските - с 261 млн. долара, френските - с 215 млн. долара, а австрийските - със 182 млн. долара.

Това показва задълбочаване на тенденцията европейските трезори да разчитат на средства от българските си филиали за справяне с рецесията. Обикновено средствата, отпускани от банките майки, се използват от дъщерните им дружества за кредити.

В България обаче търсенето на заеми в последните месеци е на точката на замръзване поради несигурната ситуация в икономиката и пазара на труда. Затова и чуждите банки предпочитат да издърпат част от вече дадените пари, за да погасяват част от задълженията си.

Министерствата не успяват да изхарчат бюджетите си за заплати

в. „Сега“

Докато частният бизнес не успява да изплаща навреме заплати и осигуровки, бюджетите на министерствата за възнаграждения за поредна година се оказват ненужно големи. По предварителни данни голямата част от държавните органи не са успели да изхарчат предварително заложените средства за 2011 г. и са реализирали икономии.

Според експерти обаче това потвърждава големите изкривявания в бюджетите на министерствата след извършените административни съкращения и липсата на прозрачност какво реално се случва с тях.

Финансовото министерство не е изхарчило 8.2 млн. лв. от бюджета си за заплати през 2011 г., като тези средства са останали неизползвани в държавния бюджет, съобщиха вчера от МФ.

Това прави почти бюджет за възнаграждения за един месец, тъй като екипът на Дянков харчи 9.5 млн. лв. средномесечно по това перо. През 2010-а неусвоената сума е била 2.8 млн. лв.

България е в петорката с най-ниски цени на газа в Европа

в. „Сега“

Средни цени на природния газ за домакинствата, I-VI 2011 г. Цената на природния газ в България е сред най-ниските в Европейския съюз, показват последните данни на Евростат. Те са за първото полугодие на миналата година и страната ни заема пето място (заедно с Литва) по ниски цени на синьото гориво. Битовите потребители у нас са плащали средно по 4.3 евроцента за киловатчас енергия, произведен с газ.

Първа в класацията е Румъния, където киловатчас енергия е 2.8 евроцента заради местния добив в микса. Пред нас са също Латвия - 3.9 евроцента, и Естония - с 4.2 евроцента, защото са близо до износителите на газ, както и Великобритания - 4.2 евроцента, където пазарът е либерализиран.

По-скъп от българския е газът в Полша - 4.6 евроцента, и Словакия - 4.7 евроцента. Цените в западноевропейските държави са между 5.4 и 6.1 евроцента. Най-скъп е природният газ в Дания - 11.6 евроцента, и Швеция - 12.2 евроцента.

При цените за промишлените потребители България дори е едно място нагоре - с цена от 3.4 евроцента за киловатчас, сме на четвърто място, изпреварвайки Латвия.

Ако беше истина

„Капитал Daily“

МВР е реализирало "стъпка по стъпка всичко, заложено в предизборната програма на ГЕРБ", отчете вътрешният министър Цветан Цветанов. Ако твърдението беше вярно, българските граждани трябваше вече да са усетили благотворното действие по много посоки:

Властта трябваше да е парирала корупцията по високите си етажи. Индивидуалната сигурност на българските граждани трябваше да е повишена, а доверието им в правоохранителната система - възвърнато. Трябваше да е реализиран модел за работа на полицията в близост до обществото, който да я превърне от елемент на силова структура в институция, призвана да осигурява услугата "сигурност" на гражданите.

Щеше да е въведена интегрирана информационна система за противодействие на престъпността, която да координира действията на всички правозащитни и правораздавателни органи. Представителите на организираната престъпност трябваше да са в затворите, осъдени по нов Наказателен кодекс.

Еврокомисията опроверга 10 мита за ACTA

в. „Стандарт“

ЕК публикува становище по повод опасенията за договора АСТА. Мит 1: Ще ограничи достъпа до интернет и ще цензурира.

В нито един параграф не се споменава подобно нещо. Целта на ACTA е да се бори с мащабна нелегална дейност, зад която често стоят криминални организации.

Тя не обхваща действията на обикновените потребители в ежедневния им живот. Интернет потребителите могат да продължат да споделят непиратски материали или информация.

ACTA няма да ограничава правата на човека, нито ще сваля сайтове за разлика от предложените законопроекти в САЩ (SOPA и PIPA).

Мит 2: Ще проверяват лаптопите на летищата. - Специално е записано, че пътниците не подлежат на проверки, ако продуктите с нарушени авторски права не са с търговска цел или лицата не са част от мрежа за незаконен трафик на стоки.

Удължават работното време на столичната „синя зона”

в. „Новинар“

С удължено работно време ще работи „синята зона” в София. Така през делничните дни столичани вече ще могат да оставят колите си в зоната за платено паркиране от 8,00 до 20,00 часа. Самата „синя зона” обаче ще обхваща само територията между булевардите „Дондуков”, „Васил Левски” и „Тодор Александров”, обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Софиянци ще могат да оставят автомобила си в този участък най-много за два часа. В противен случай колата им ще бъде вдигана от паяк. Територията извън него пък ще попада в т. нар. „зелена зона”. Паркирането в нея ще е възможно всеки работен ден от 8,30 до 18,30 часа. Там ще можем да оставим колата си за четири часа.

Около моловете и пазарите пък ще се обособи „жълта зона”, в която паркирането ще е без пари. Христов увери, че засега от „Московска” 33 не планират да увеличават цената за престой в „синята зона”.

70 000 абонати на ТЕЦ демонтирали радиаторите си

в. „Новинар“

Около 70 000 абонати на топлофикациите в страната са свалили радиаторите на парното си. Управителят на едно от най-големите дружества за топлинно счетоводство Милена Стоянова заяви, че общо 35 000 от клиентите им са демонтирали отоплителните си тела.

Само за последните 6 месеца броят на абонатите, премахнали радиаторите си е 12 500. По нейни думи основните причини за демонтирането им са икономически. Според Стоянова обаче от премахването на отоплителните тела няма особена изгода. Тя твърди, че така се спестяват по 4 лева годишно.

Въпреки, че от 2006 година има законова разпоредба, забраняваща да се демонтират радиаторите, клиентите на ТЕЦ-овете продължават да ги премахват.

Управителят на дружеството подчерта, че нямат правото да санкционират такива абонати. Според нея високият брой на демонтираните топлинни тела изкривява дяловото разпределение на енергия в топлофицираните блокове и създава предпоставка за кражби на топлоенергия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 26.08.22 г.
fallback