fallback

Цените на производител в промишлеността са без изменение през декември

За последните 12 месеца индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 4,1%

11:42 | 30.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на цените на производител* на вътрешния пазар в промишлеността през декември остава на равнището си от предходния месец, а през последните 12 месеца нараства с 4,1%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индекси на цени на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2005=100):

Графика НСИ На месечна база увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост (с 1,1%), a намаление - в преработващата промишленост (с 0,1%), докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0,3%.

На годишна база цените се увеличават в преработващата промишленост с 5,4% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 2,7%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление с 3,1%. Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо декември 2010 г. е отчетено при: производството на химични продукти - с 13,7%; производството на хранителни продукти и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8,8%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 2,7%, при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1,3%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 1,1%.

Общият индекс на цените на производител (включващ и цените на международния пазар) през декември намалява с 0,6% на месечна и се увеличава с 4% на годишна база.

По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 0,2%, в преработващата промишленост - с 0,8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%.

На годишна база в преработващата промишленост нарастването на цените е с 4,3%. * Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Информация за изчисляване на индексите се получава от месечните изследвания на цените на производител на вътрешния и на международния пазар. За оценка на индексите се извършват наблюдения на базата на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
fallback