fallback

ДКЕВР ще може да следи търговията на електроенергия и на свободния пазар

АЕЦ Козлодуй продава голямо количество евтина енергия и извън регулирания пазар под натиска на търговици, заявиха от дружеството

16:10 | 27.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Промените в Закона за енергетиката ще дадат допълнителни правомощия на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за да може регулаторът да получава информация и да следи търговията на електроенергия и на свободния пазар. Това посочи по време на дебат по въпроса Валентин Николов, заместник-председател на парламентарната комисия по икономическа политика, цитиран от БТА.

По думите му така ще има повече прозрачност на свободния пазар на електроенергия. Депутатът изрази личното си мнение, че преди да се изнася електроенергия от страната, трябва първо да е осигурено вътрешното потребление, не само за „защитените потребители“, т.е. битовите абонати, но и за индустрията.

„Когато се провежда търг за продажба на определено количество електроенергия, не би трябвало на получената при търга цена да се продава допълнително по-голямо количество електроенергия.“ Така зам.-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев коментира търга на АЕЦ Козлодуй от декември миналата година, когато при обявено количество от 250 мегавата енергия за свободния пазар, централата впоследствие продава двойно повече. „Ако обаче АЕЦ Козлодуй прекрати процедурата, тя е уязвима, независимо дали ще получи по-ниска или по-висока цена“, добави Добрев.

"АЕЦ Козлодуй няма задължение по закон да снабдява 100% от свободния пазар на електроенергия в страната, но го прави под натиска на търговците и индустрията". Това заяви от своя страна по време на дебата Мартин Тафров, директор "Продажба на електроенергия" в атомната централа.

По думите му ако само една централа осигурява изцяло енергията на свободния пазар, то това изкривява цената. Затова при последния си търг дружеството АЕЦ Козлодуй е обявило по-малко количество енергия за свободния пазар у нас, което да покрива около 60 процента от нуждите или 250 мегавата. След изключителен натиск от страна на организации и търговци увеличихме количеството до 520 мегавата и сега отново на 100 процента снабдяваме свободния пазар, което не е редно, добави той.

Експертът обясни още, че с енергията, която атомната централа продава на свободния пазар, трябва да покрие загубите си от регулирания пазар и да й останат достатъчно средства за инвестиции. Тафров припомни, че предстои удължаване на срока за експлоатация на 5 и 6 блок, както и увеличаване на мощността на блоковете, за което са необходими допълнителни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 29.08.22 г.
fallback