IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България трудно ще достигне средното равнище за ЕС, защото е в периферията му

Като регионална уязвимост ние сме в значително по-лошо положение от която и да е друга страна-членка, посочват икономистите на БАН

13:07 | 26.01.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
България трудно ще достигне средното равнище за ЕС, защото е в периферията му

България трудно би достигнала средното европейско равнище, защото потенциалът за развитие на една страна до голяма степен се обуславя от нейната икономическа структура, твърдят икономистите на БАН в съобщение до медиите.

"Дори да приемем, че тя не се различава от средната за ЕС, то производителността на труда ни пак би била с около 50% по-ниска от тази на страните-членки. Достигането на средното европейско равнище означава да сме близо до Франция, а зад нас да са Чехия и Унгария, което практически не е възможно."

Това е заявил проф. д-р Стоян Тотев по време на публичната си лекция в Института за икономически изследвания на БАН на тема: „Регионално развитие и конвергенция - европейски, балкански и национални измерения”. Дискусията се е провела в рамките на научния семинар „Агора”, в който от 2 години се обменят мнения на изследователите от различни секции на института.

Според проф. Тотев анализът на различните теоретични постановки за икономическо сближаване показва, че най-приемлива и подходяща за развитието на страните от ЕС е тази за клубната конвергенция. При нея държави и региони с близки начални условия проявяват тенденция към изравняване на доходите на населението, производителността на труда или конкурентоспособност.

В същото време равнището на икономическото развитие и особено географското положение на страните увеличават различията между Север-Юг или център-периферия. Така, вследствие на интеграционните процеси и икономическите взаимоотношения може да се наблюдава едно ново разделение на Европа, където балканските страни да формират новата европейска икономическа периферия.

В обозримо бъдеще не може да се очаква този регион, в това число и България, да пречупят формиралата се вече тенденция – да бъдат с най-слабите икономически показатели, смята проф. Тотев. Според него структурната адаптация на балканските страни се очаква да продължи, като различията със средните показатели за ЕС вероятно ще останат високи. Факт е, че страната ни, заедно с Румъния, се различава по своята конкурентоспособност спрямо новите членки от Централна Европа. Отделно, като икономическа структура, Балканският регион е с по-ниски показатели и от тези на изоставащия Юг на ЕС-15 – Португалия, Испания и Италия.

Процесът на нарастване на регионалните различия у нас е неизбежен, както неизбежни са и социално-икономическите проблеми, съпътстващи регионалната дивергенция, подчерта проф. Тотев. Колкото по-рано тези процеси се изучат и осмислят, толкова по-ефективни решения могат да се търсят за преодоляване или поне за смекчаване на нежеланите икономически и социални последствия в ЕС, смята той.

В доклада на Европейската комисия за предизвикателствата, пред които ще се изправят регионите през 2020 г., е оценено устойчивото им развитие, следствие на глобализацията, интеграционните и демографски процеси, изменението на климата и енергийното обезпечаване.

Устойчивостта е измерена чрез изчисляване на т.нар. „индекс на уязвимост“, като данните за България по региони драстично се различават от тези на всички останали страни-членки, стана ясно от дискусията. Данните показват, че по отношение на регионалната си уязвимост ние сме в значително по-лошо положение от която и да е друга страна на ЕС. Средният индекс на България по скалата от 1 до 100 е 82,8, докато за Германия той е 41,3, за Румъния – 53, за Унгария – 50,7, а за Дания почти 6 пъти по-нисък от нашия – 14,2.

За сметка на това, благоприятното геостратегическо положение определя България като страна със сериозен потенциал да играе водеща роля при развитието на трансграничното сътрудничество на Балканския полуостров, смятат икономистите на БАН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Периферия дрън-дрън. Пълни глупости.Австралия като е на другия край на света или Чили да не би да са зле?Айде да не търсим извинение в географията на България, просто защото тя е една от най-добрите. Причините са в нас, в хората в начина на мислене(т.е. не мислим като цяло). А политиците те са част от народа, също като всички останали, само дето са докопали "кокала" в момента. Това което трябва да се промени е, да се развива бизнес и да се работи и създава, а не както сега да се търси далаверата за бързо забогатяване. Защото такива далавери са рядкост и морално погледната са си вид измама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
бан не е булшит за другите страни който спомена в периферията ирландия и Финландия западните култури имат повече прилика и как да кажа.....по са свързани с тях отколко с нас..нас в този регион ни смятат по друг на4ин като за 3 раса хора, като буфер където не е нужна икономика а просто една милиционерска страна която да им държи границата и да бъде задния двор на европа да приютява ненужните на европа ***, бежанци..ние за европа сме едно ништо маймуните дето ше ходят да им робуват за без пари и без права защото системата капиализъм се основава точно на това един дебелак има но не дава друг нема но едва живее и дебелакът му дава трохици и го иска слаб и болен за да може да е в подчинение и послушание създава му границите на илюзорния свят в който да живее и така..определя мму дебелака на какво ще се радва на коя ще е щастлив и на кое не и колелото се търкаля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
ок качва се във властта кадърен елит и от америка му се казва (ако изобщо му позволят да се качи де) политиката която провеждаш е еди каква си ако не слушаш ти спираме кранчето по еди кои си направления както ние си знаем и гър4овете за народа стават още по брутални..кадърния политик си казва в капан сме и няма измъкване ако съм против тях ще ме махнат(и друг иде) ако съм с тях ще спестя още по бруталните гър4ове за народа и ще се вземам дивидентите който ми се полагат за послушание е горе долу така е по върховете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
FNM
преди 12 години
Поредното доказателство, че БАН е ...........Пълен булшит, иначе подкрепям мнението на "topfly", че проблемът е в манталитета и невъзлможността на нашето общество все още да създава кадърен елит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
Анализ достоен за БАН... Ирландия или Финландия също са на периферията на ЕС и въпреки това са над средното ниво по БВП на глава от населението!Основният проблем на България не е геогравското положение, а мисленето на населението и политиците!Това от което има нужда България е прагматична политика! Чили например е на периферията на света, но за 30 години задмина не само цяла Латинска Америка, но стана една от най-развититите държави в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още