IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България трудно ще достигне средното равнище за ЕС, защото е в периферията му

Като регионална уязвимост ние сме в значително по-лошо положение от която и да е друга страна-членка, посочват икономистите на БАН

13:07 | 26.01.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
България трудно ще достигне средното равнище за ЕС, защото е в периферията му

България трудно би достигнала средното европейско равнище, защото потенциалът за развитие на една страна до голяма степен се обуславя от нейната икономическа структура, твърдят икономистите на БАН в съобщение до медиите.

"Дори да приемем, че тя не се различава от средната за ЕС, то производителността на труда ни пак би била с около 50% по-ниска от тази на страните-членки. Достигането на средното европейско равнище означава да сме близо до Франция, а зад нас да са Чехия и Унгария, което практически не е възможно."

Това е заявил проф. д-р Стоян Тотев по време на публичната си лекция в Института за икономически изследвания на БАН на тема: „Регионално развитие и конвергенция - европейски, балкански и национални измерения”. Дискусията се е провела в рамките на научния семинар „Агора”, в който от 2 години се обменят мнения на изследователите от различни секции на института.

Според проф. Тотев анализът на различните теоретични постановки за икономическо сближаване показва, че най-приемлива и подходяща за развитието на страните от ЕС е тази за клубната конвергенция. При нея държави и региони с близки начални условия проявяват тенденция към изравняване на доходите на населението, производителността на труда или конкурентоспособност.

В същото време равнището на икономическото развитие и особено географското положение на страните увеличават различията между Север-Юг или център-периферия. Така, вследствие на интеграционните процеси и икономическите взаимоотношения може да се наблюдава едно ново разделение на Европа, където балканските страни да формират новата европейска икономическа периферия.

В обозримо бъдеще не може да се очаква този регион, в това число и България, да пречупят формиралата се вече тенденция – да бъдат с най-слабите икономически показатели, смята проф. Тотев. Според него структурната адаптация на балканските страни се очаква да продължи, като различията със средните показатели за ЕС вероятно ще останат високи. Факт е, че страната ни, заедно с Румъния, се различава по своята конкурентоспособност спрямо новите членки от Централна Европа. Отделно, като икономическа структура, Балканският регион е с по-ниски показатели и от тези на изоставащия Юг на ЕС-15 – Португалия, Испания и Италия.

Процесът на нарастване на регионалните различия у нас е неизбежен, както неизбежни са и социално-икономическите проблеми, съпътстващи регионалната дивергенция, подчерта проф. Тотев. Колкото по-рано тези процеси се изучат и осмислят, толкова по-ефективни решения могат да се търсят за преодоляване или поне за смекчаване на нежеланите икономически и социални последствия в ЕС, смята той.

В доклада на Европейската комисия за предизвикателствата, пред които ще се изправят регионите през 2020 г., е оценено устойчивото им развитие, следствие на глобализацията, интеграционните и демографски процеси, изменението на климата и енергийното обезпечаване.

Устойчивостта е измерена чрез изчисляване на т.нар. „индекс на уязвимост“, като данните за България по региони драстично се различават от тези на всички останали страни-членки, стана ясно от дискусията. Данните показват, че по отношение на регионалната си уязвимост ние сме в значително по-лошо положение от която и да е друга страна на ЕС. Средният индекс на България по скалата от 1 до 100 е 82,8, докато за Германия той е 41,3, за Румъния – 53, за Унгария – 50,7, а за Дания почти 6 пъти по-нисък от нашия – 14,2.

За сметка на това, благоприятното геостратегическо положение определя България като страна със сериозен потенциал да играе водеща роля при развитието на трансграничното сътрудничество на Балканския полуостров, смятат икономистите на БАН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
те нещата са свързани - ТО НЕ МОЖЕ САМО ДА СЕ КРАДЕ - парите за производство и развитие отиват в джобовете на престъпницити от парламента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Ние да слезем на земята, но ти слез първо от дървото. Че онея горе не са стока не са, *** айде кажи ми какво се произвежда в нашата рОдина та да застигнем средния стандарт за живот в ЕС? Превърнали сме се в по-голям консуматор и от Щатите. Айде да погледнем статистиката на платежния баланс. Какво се внася и какво се изнася? Май освен едни акумулатори, аз за друга стока, която да се котира по света не се сещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
това което те дърпа назад е тези отгоре в Парлямента които се поскаха да ни крадат - ВРЕМЕ Е ДА СЛЕЗНЕТЕ НА ЗЕМЯЯТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
БАН отново открива топлата водица. Не сравнявайте Австралия и Чили с България. Те имат суровини, ние имаме .... нали се сещате какво... 2 милиона *** (***) които само консумират. Само ей тва ни дърпа 50 години назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 12 години
БАН - хахаххаха -начело с Юхновски! - хахахахаххаахх!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
БАН са светлинни години пред теб - спри се тъпотиите си еи се образовайИрландия отдавна е почти с банкрутирал финансов сектор а всеки месец хиляди ирландци емигрират в Австралия и САЩ понеже имала мното развита иконимка .... Междудругото ите преслдват като нас подобен неолибреален модел с нисък плосък данък и само строителство без индустрия и тотална принатизация . РЕЗУЛТАТИТЕ ГИ виждаме всички и тук какви са ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Wavelooker
преди 12 години
Тези ат БАН само се чудят как да си оправдаят заплатите, дето по цял ден се помоткват, па току напишат някоя глупост. Държавни харчипари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
продължениеа всъщност изпълняват западната политика..америка си има света от който цица а европа си има нежелани страни членки от който цица....и всичко е много добре завоалирано и прикрито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
stone kold
преди 12 години
просто никой не ни иска в ефропа..дават пари за да бъдем страна буфер с що годе инфраструктура за да могат като идат богопоазаните им жители да си се чувстват като у дома си...немецът или французинът не го е еня за ништо друго когато кара по магистралите построени с техни пари нали?не го бърка немотията на хората,драмите и безизходността..кара си по новите пътища за да отиде до курортите който са им евтини и ги обслужваме за без пари наште политици подпомагат политиката на европа да сме бедна страна с ниски данъци и западните посетители да си живеят живота тук за без пари а като сме с ниски данъци и ниски цени съответно и приходите към държавата са никакви едвам колко да не умрат хората, на биологи4но отцеляване..и с това европа ни казва следното нашите пари няма да дойдат при вас посредством туристите защото ние не искаме да си оставяме парите у вас защото такава ни еполитиката вие сте заден двор а наште политици държат курс на ниски данъци и заплати с оправданието ние мислим за народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Antonov86
преди 12 години
Този анализ предлагам направо да влезе в учебниците по икономика! По тази логика Скандинавските и Прибалтийските държави също не биха имали шанс за добър жизнен стандарт, но явно проф. д-р Стоян Тотев има други наблюдения. След този научен труд, достоен за Нобелова награда, предлагам догодина издържката на БАН да се вдигне поне с 50%... А докато българите сме с такова негативно мислене, все на този хал ще си стоим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още