fallback

Има готовност износът на ток да се възстанови от 28 януари

Топлоцентралите почти са приключили с попълването на задължителните си резерви от въглища след миньорската стачка, заяви зам.-министърът на енергетиката Делян Добрев

11:40 | 26.01.12 г.

Почти всички топлоцентрали от маришкия басейн са пред попълване на задължителните си резерви от въглища, така че имаме готовност износът на ток да бъде възстановен в един часа на 28 януари.

Това обяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти.

По закон топлоцентралите трябва да са попълнили 75% от задължителните си резерви, което до момента е извършено от всички с изключение на ТЕЦ „Марица изток“ 2. 

Тъй като са необходими допълнителни административни процедури, които ще отнемат още денонощие и половина, от министерството предвиждат износът да започне от ранните часове на 28 януари. Добрев поясни, че това ще бъде възможно, ако "Мини Марица-изток" продължат да подават с досегашните добри темпове въглища за централите.

По неофициални данни загубите на държавните компании и пропуснатите ползи от неосъществения износ за времето на миньорската стачка в „Мини Марица-изток“ се изчисляват на около 10 милион лева, поясни още заместник-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
fallback