fallback

Митниците преизпълнили плана за 2011 г. с 800 млн. лв.

Относно прекратеното дело за изнесените СРС-та преди година директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов заподозря натиск над прокуратурата

10:37 | 26.01.12 г.

Митниците преизпълниха плана за миналата година с 800 милиона лева. Това обяви директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов, който гостува в сутрешния блок на bTV по повод Световния ден на митниците.

„Получаваме положителни оценки, както от ЕС, така и в доклада на ОЛАФ. Само от началото на тази година вече има 40 досъдебни производства срещу лица, контрабандирали акцизни стоки. Шест от тях завършиха с условни присъди. При второ проявяване тези лица ще влязат в затвора. Така че митническите служители са активизирани”, заяви Танов по отношение на дейността си за миналата и тази година.

Той призна, че е трудно да се мотивират служители, чиито заплати са сравнително ниски на фона на големия брой „изкушения”, на които професията им ги подлага.

„През миналите две години се разделихме с много служители, точно поради съмнения, че взимат пари под масата. Така че мотивираността на работещите митничари в момента се постига с много голям контрол на първо място, както и с увеличаване на заплатите. Те пък станаха възможни благодарение на структурните промени, които направихме. Видяхме през годината кои структури в митниците не са достатъчно натоварени, съкратихме служители и на базата на това със същия фонд „Работна заплата“ се увеличиха възнагражденията на останалите. В рамките на две години доходите са нараснали с 200 лева”, допълни още директорът на агенцията.

По повод на скандала с изнесените СРС-та преди година Танов каза, че делото, което трябваше да провери кой е изнесъл СРС-тата е било прекратено, а извършител няма, което според него говори за оказван натиск над прокуратурата. Той обаче не се ангажира с мнение за това кой точно оказва натиска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 30.08.22 г.
fallback