IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против здравноосигурителните дружества

Няколко големи силни застрахователя ще доведат да намаляване на разходите на НЗОК поради конкуренцията на частния сектор, твърди Асен Христов от Еврохолд

11:57 | 25.01.12 г. 16
За и против здравноосигурителните дружества

”Не трябва да има здравноосигурителни дружества с нисък капитал, а големи застрахователи, развиващи здравно застраховане, които ще могат да намерят своето място на пазара”, заяви Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд България по време на кръгла маса организирана от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Холдингът има както застрахователно, така и здравноосигурително дружество.

Застраховането е финансова схема, помагаща на хората да избегнат големи разходи. И не е вярно, че само в здравноосигурителните дружества има превенция. Всяка застрахователна компания отделя процент от приходите си за превенция, за да намали щетите, сподели Асен Христов.

”Когато има голямо дружество, то присъства на пазара. Ако са десетки и стотици дружества с малки капиталовия изисквания, ще се върнем във времето, когато във всеки квартал имаше застрахователна компания. В момента практиката е от сенчестия сектор, точно мутри да регистрират малки лечебни заведения, малки здравноосигурителни фондове. Ако целта е да има стотици фондове, нищо добро няма да се получи”, смята Христов.

„Бюджетът на НЗОК е над 2,4 млрд. лв. за тази година. Частни застрахователи трябва да има, за да се контролира държавната здравна каса. Когато застрахователят е голям, той има медицински центрове и може да регулира цените на болниците и разходите на НЗОК. Ако много малки застрахователи развиват бизнес, то те сами ще вдигат цените над тези на НЗОК. Няколко големи силни застрахователя ще доведат да намаляване на разходите на НЗОК поради конкуренцията на частния сектор. Докато стотици малки застрахователи или осигурителни фондове само ще легитимират корупцията при лекарите”, смята Христов.

В целия свят има здравно застраховане, а не здравно осигуряване и не трябва да се опитваме да измислим такова животно, завърши представителят на Еврохолд.

Подобна позиция бе заета и от други представители на бизнеса, включително представителя на Здравноосигурителна компания Дженерали. Той изтъкна че на ниво ЕС проблемът е решен недвусмислено в полза на застрахователите с голям капитал.

Коренно противоположна позиция зае проф. Йордан Христосков от ВУЗФ, според когото наличието на здравноосигурителни дружества е успех за България и трябва да се запази. По думите му е имало силни интереси от чужбина те да бъдат премахнати и да бъде даден път на застрахователите, но добре че това не е станало.

Подобна бе позицията и на другия изказал се професор, представител на УНСС, според когото предимствата на здравноосигурителните дружества е, че работят по превенцията на заболяванията, както и че спомагат за увеличаване на изискванията сред потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Моделът не работи добре дори в САЩ. Немския модел е доста по-добър и струва реално на икономиката много по-малко пари от американския.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"Всеки да има право на допълнително здравно застраховане"Радослава сигурно не е била в България последните 10-15 години и не знае, че "допълнително здравно застраховане" има от доста време. Затова и не разбирам този "плач" - който иска може да се застрахова здравно И СЕГА - както и за колкото иска. Обаче май някой иска, подобно на частните пенсионни фондове, държавата да напълни и неговата касичка чрез задължителни вноски. Аз съм твърдо против - на който не му стига задължителното държавно осигуряване да се застрахова сам за колкото иска и да не ангажира останалите. Все пак, трябва да има и лична отговорност. Както за парите, така и за здравето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Radoslava
преди 12 години
Идеята за здравно застраховане е добре, дано да се приложи и у нас, но все пак следва и тази система да се приспособи към нашите условия. Всеки да има право на допълнително здравно застраховане, дори е добре да е задължително, но в същото време е добре да се запази и НЗОК, т.е. всеки да плаща и здравни осигуровки с които да се осигури лечението на бедните и нуждаещите се хора у нас. Така ще има един минимум за бедните хора, а останалите ще се лекуват на частно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
Частно пенсионно, частно здравно, скоро частен нап...И така докато и правителството стане частно =)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Абсолютно яка идея! Като гледам как прекрасно се справят частните пенсионни фондове!!! Просто мечтая за този момент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
"Няколко големи силни застрахователя ще доведат да намаляване на разходите на НЗОК поради конкуренцията на частния сектор."Ха-ха-ха! Защо не погледнат "челния" американски опит в това отношение?! САЩ са жив и (почти) лабораторен пример за това до къде води подобен подход - до все по-високи цени и все по-недостъпно здравеопазване. Затова частни здравни застрахователи/осигурители НЕ трябва да има изобщо. А разходите на НЗОК могат да се контролират чрез прозрачност. Да я направят напълно прозрачна - всичко качено в интернет. Всичко! Също и разходите на болниците. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още