fallback

Преглед на печата за 19 януари

07:20 | 19.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

 

Сметната палата ще проверява Националната служба за охрана и разузнаването

в. Капитал Daily

Сметната палата ще прави одит на Националната служба за охрана (НСО) и Националната разузнавателна служба (НРС). Това каза председателят й Валери Димитров, цитиран от БТА. По думите му двете служби не са били проверявани детайлно през последните четири години и затова те попадат в групата на рисковите институции, чиито финанси ще се инспектират.

Според Димитров е добре да има одит и заради смяната на президентската власт. Очаква се докладът за дейността на НСО и НРС да е готов през следващите 3 до 5 месеца. Миналата година проверка на Сметната палата показа, че НСО не е отчела правилно 280 елена лопатара и 50 муфлона, отглеждани в стопанство "Кричим" в  гр. Стамболийски. Животните не били заведени по сметки "Млади животни и животни за угояване" и "Продуктивни и работни животни" и не били отразени в баланса на службата в края на годината, въпреки че за тяхното отглеждане е била купена храна за 11 460 лв. Одитната институция откри, че неправилно е осчетоводена и сградата на двореца в стопанство "Кричим" .

"CEZ България" призова компаниите да преподпишат договорите си

в. Капитал Daily

Бизнес клиентите на доставчика на електроенергия "CEZ България", които са заявили пререгистрация в Търговския регистър, но още не са получили такава, трябва да преподпишат договорите си с компанията. Това призова електроразпределителното предприятие.

Фирмите, които не са успели да се пререгистрират до края на 2011 г. съгласно Закона за търговския регистър, трябва да актуализират договорите си с CEZ. Kонтрактите с клиентите, които изобщо не са пререгистрирани, се считат на невалидни.

Доставчикът на ток ще започне поетапно да прекъсва захранването на всички обекти, принадлежащи на нередовните фирми. По данни на CEZ непререгистрираните бизнес клиенти на дружеството са около 10 000. До тях са изпратени уведомителни писма.

"Мини Марица-изток" загуби 4 млн. лв. от началото на стачката

в. Капитал Daily "Мини Марица изток" отчита 4 млн. лв. загуби от началото на миньорската стачка. Това е съобщил за БТА изпълнителният директор на държавното въгледобивно дружество Евгени Стойков.

Загубите са от нереализирана продукция. Добивът на въглища беше прекратен в 20.00 ч. в неделя заради ефективна и безсрочна стачка на миньорите. Синдикатите настояват всеки от заетите около 7100 миньори в дружеството да получи по 1000 лева бонус за рекордното производство през миналата година.

От общо 2960 миньори в дневната смяна тази сутрин, в протеста са участвали 2300 души.

София харчи 5 млн. лв., за да събере 2 млн. лв. от глоби

в. Сега

София харчи 5 милиона лева, за да събере 2 млн. лева глоби. Това стана ясно от отчета за работата на Столичния инспекторат. Заложената сума от глоби и санкции за миналата година беше 5,7 млн. лв. "Ние не сме търговско дружество, за да гоним печалба, а търсим обществения интерес", обясни шефът на инспектората Веска Георгиева.

Ниската събираемост на глобите, които инспекторите налагат, стои отдавна като проблем, но общината не предприема мерки да подобри процедурата. Инспекторатът успява да събере под 10% от глобите, които налага. В същото време издръжката на общинската структура струва на софиянци по 5,1 млн. лв. на година. За тази година общината дори залага с 2 млн. лв. по-малко приходи от глоби.

Мнозинството узаконява престъпното имущество, придобито преди 2002 г.

в. Сега

ГЕРБ е на път да узакони престъпното имущество, придобито преди 2002 г. Това ще стане, ако бъде приет изцяло новият законопроект за отнемане на незаконното имущество. Той бе внесен онзи ден от депутати от управляващото мнозинство, сред които са шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов и шефката на правната комисия Искра Фидосова. Проектът предвижда да се проверяват имуществото и произходът на средствата за покупката му в рамките на определен период - в течение на 10-годишен давностен срок. По сега действащия закон тази давност е 25 г.

С внасянето на проекта от депутати бяха прескочени правосъдното министерство и правителството, което е странно за такъв основополагащ закон. Към правосъдното министерство има съвет по законодателството и обичайно възлови проекти задължително минават оттам. Вероятната причина със сегашния закон е да се избърза, но и да се тушира евентуално недоволство от проекта към кабинета.

Две ДДС-та за руските туристи

в. Стандарт

С две различни ставки на ДДС от 9% и 20% ще се облагат предоставяните услуги от туроператорите на гости от Русия, научи Стандарт. Как точно ще стане това ще се уточни с правилника за прилагане на Закона за ДДС, който се подготвя от Министерството на финансите.

Туроператорите сами ще трябва да начисляват диференцирана ставка на ДДС, когато продават пакетите на друг туроператор в чужбина, гласят указанията, които ще бъдат записани в новия правилник. Оказва се, че с последните промени в Закона за ДДС туроператорите ще слагат едновременно данък от 9% и 20% за един пакет от услуги за гостите от чужбина. При сделка с друг туроператор ще облагат настаняването с 9%, а всички останали услуги в пакета с 20%.

Наши фирми точат ДДС в Румъния

в. Стандарт Търговци пренесли схемите за източване на ДДС в Румъния. Заобикалят закона и регистрират в северната ни съседка фирми за кратко време с цел данъчни измами, съобщи на пресконференция шефът на ТД на НАП във Варна Светлан Петков.

След работна среща данъчните служители от двете страни на браздата си направили съвместен екип за пресичане на схемите с източване на ДДС. Румънци също регистрират фирми в България, предимно в Русе, но заради по-благоприятната данъчна среда у нас, допълни Петков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:28 | 19.01.12 г.
fallback