fallback

UniCredit: Пикът на лошите кредити в България вероятно ще е до полугодието

Изтеглянето на банкови капитали от региона на Централна и Източна Европа ще бъде в управляеми граници и няма да предизвика шокове, се казва в анализ на банката

13:11 | 18.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Пикът при лошите кредити в България вероятно ще бъде достигнат около средата на 2012 година. Това показват изчисления на италианската банка UniCredit за развитието на банковия сектор в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), представени днес. 

Очакванията на UniCredt са банковият сектор в ЦИЕ да продължи да генерира по-висок доход от този в банковия сектор на ЕС като цяло. Това се дължи на прогнозата, че в дългосрочен план тенденцията за ковергенция със Западна Европа ще продължи, макар и при забавен ръст на икономиката в региона. Към края на 2011 година размерът на кредитния портфейл на банките в ЦИЕ вероятно е достигнал 1,5 трлн. евро, което е  ръст от 9 на сто на годишна база. В тази ситуация е достигнато съотношение отпуснати кредити към брутен вътрешен продукт от 49 на сто. За еврозоната кредитите се равняват на 120% от брутния вътрешен продукт. Към момента има сериозно изоставане на ЦИЕ по отношение проникването на финансовите услуги в сравнение със Западна Европа, което също е сигнал за потенциал в сектора, става ясно от доклад на UniCredit. Сред перспективните сегменти на банковия пазар в региона от UniCredit посочват корпоративното кредитиране и отпускането на ипотеки. Все още обаче потребителското кредитиране остава под натиск. От банката посочват, че страните от ЦИЕ имат много различни модели на развитие, като най-големи надежди за пазарен ръст се залагат на Русия и Турция. „Икономическият растеж в региона вероятно ще остане нисък като цяло, но разликите между отделните държави в региона ще се задълбочат“, посочи Джани Франко Папа, ръководител на поделението на UniCredit за ЦИЕ. Регионът вероятно ще остане разделен основно на две, като по-големите държави ще запазят по-бърз темп на ръст, докато по-малките вероятно ще претърпят проблеми заради структурните си проблеми и високата обвързаност с представянето на страните от периферията на Европа, допълни Папа. Като цяло 2012 година ще бъде година на изпитания за банките в ЦИЕ, като основните рискови фактори остават регулаторните промени и изострянето на европейската дългова криза.

Изтеглянето на капитали от региона от страна на западноевропейските банки, определяно като процес на деливъридж, ще бъде в управляеми граници и няма да предизвика шокове, смятат от UniCredit. По отношение на опасността от изтегляне на капитали от банковия сектор на ЦИЕ, от UniCredit посочват сравнително оптимистични прогнози, като не очакват ясно изразена подобна тенденция. За това допринася фактът, че съотношението чуждестранни пасиви/размер на активите масово е под 30%. В индекс на банката за опасността от деливъридж, който има максимално възможна стойност от 5 пункта, България е посочена сред страните с относително най-висока вероятност това да се случи. Стойността на индекса за България е около 1,6 пункта, като по-висока оценка имат само Сърбия и Румъния. ЦИЕ определено не е в окото на бурята, смятат от банката. За това говорят данните за потребителското доверие, което е далеч над нивата от кризисната 2008 година. Те показват спад през 2011 година, но далеч под този, който се наблюдаваше тогава. Освен това като цяло движението на спредовете по суаповете за предпазване от необслужване на дълг се движат в доста по-плавни граници, отколкото при някои западни държави. Прогнозата за икономическия ръст в региона поставя България в средата на класацията, като очакванията са за увеличение от 1,5 на сто. За Румъния се очаква ръст от 2,4 на сто, а след нас се нареждат Сърбия (1,0%), Чехия (0,9%), Босна и Херцеговина (0,5%), Унгария (0%), Хърватска (-0,5%) и Словения (-0,6%).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 07.09.22 г.
fallback