fallback

Б. Борисов: Докато сме на власт, България ще бъде с нисък бюджетен дефицит

По думите на премиера икономическите реформи у нас ще продължат чрез съкращаване на неефективни структури

16:16 | 12.01.12 г. 15

Премиерът Бойко Борисов заяви воля да запази ниския бюджетен дефицит на страната и да продължи с реформите в икономиката чрез съкращаване на неефективно работещи звена.

Това стана на среща днес, организиран от Американската търговска камара на тема "Стимули за икономически растеж, нови технологии и научни изследвания в България през 2012 г."

„Докато ние сме на власт, България ще бъде с нисък бюджетен дефицит. Държавите се делят на такива, които бързо и ефективно правят своите реформи и въвеждат системите си така, че да могат да издържат на кризата и държави, които чакат помощ от МВФ. България избра пътя да бъдем новатори, да сме дисциплинирани и да не чакаме да ни подбутват и подпомагат“, каза Бойко Борисов.

Той отбеляза, че България ще продължи да защитава Пакта за финансова стабилност и особено спазването на 3-процентния бюджетен дефицит.

България е сред трите най-дисциплинирани държави в Европа, каза Борисов и добави, че това, което на много европейски държави им предстои да направят, години наред българският народ го е изстрадал, извоювал и сега трябва да започне своя икономически растеж.

Ние сме за стабилно евро и съм убеден, че то ще бъде защитено, каза още Борисов. Във финансово отношение България ще успее да издържи на критериите. От нас се очаква да направим българската икономика по-ефективна, по-модерна, по-печеливша, да прекратим практиките, в които има изтичане на БВП.

От своя страна президент на Американската търговска камара в България Питър Литгоу, заяви, че диалогът с правителството е особен важен за създаване на устойчива бизнес среда. По думите му стимулите за повишаване конкурентоспособността са подобряване на нормативната и административната среда, насърчаване на инвестициите в иновации и във високотехнологични дейности, в инвестиционен маркетинг и в активни действия в образованието и обучението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
fallback