fallback

Годишните прегледи на автомобилите вече се контролират дистанционно

Поставят се нови стикери за колите, преминали съответните проверки, съобщиха от транспортното министерство

13:17 | 12.01.12 г. 1

Администрацията е категорична, че подобни изобретения вече няма да бъдат допускани след техническите прегледи   Снимка: БТА

Инспекторите от автомобилната инспекция вече имат постоянно видеонаблюдение за извършваните периодични прегледи на автомобилите, което ще сложи край на фиктивно извършваните проверки.

Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски при официалното представяне на новата система за регистрация и контрол при извършването на периодичните технически прегледи на автомобили, която работи от началото на годината, съобщиха от ресорното министерство.

Системата дава възможност и за последващ контрол чрез автоматично запазване на три снимки на превозното средство, като техническото лице от пункта има задължението да направи ръчно четвърта снимка с ясно различим регистрационен номер.

Поради новите образци на документите и различните стикери, които ще се лепят на автомобилите, услугата се оскъпява и от сегашните 3,70 лв. за преглед тя ще струва за сервизите около 6,60 лв.

От транспортното министерство обясниха, че всеки сервиз сам ще определя таксата, която ще взима от клиентите, както това става и в момента.

Новият подход спестява близо 80% от времето, необходимо за регистрирането на автомобила и по този начин се премахва излишната административна работа, затрудняваща техническите пунктове, поясниха още от ведомството.

Въвеждането на данните за превозните средства и техните водачи, както и резултатите от прегледа ще става чрез специален скенер, който разчита автоматично данните от документите на гражданите и ги въвежда в системата. Веднъж въведени, данните на автомобила остават в системата.

С промените се персонализира отговорността за качеството на извършените прегледи. Всяко от техническите лица има индивидуален печат, с който идентифицира коя част от проверката е извършил и носи отговорност за своите действия. При констатацията на фиктивен преглед са предвидени по-високи санкции, включително и имуществени, както и лишаване от правото за извършване на технически прегледи.

Освен стикер, който се залепя на предното стъкло на автомобила, шофьорите ще получават малко удостоверение, което ще трябва да държат с останалите документи на колата и да представят при проверка на органите на КАТ. За първи път ще се издава и голямо удостоверение за извършения преглед, където ще бъдат вписани констатациите от прегледа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
fallback