fallback

Откритият добив на дървени въглища вече е забранен

Парламентът не одобри искането на бранша за удължаване на срока, защото противоречи на изискванията на закона за чистота на въздуха

12:29 | 12.01.12 г.

Парламентът не удължи гратисния период за влизане в сила на забраната за производство на дървени въглища по открит способ, разписана в закона за чистотата на атмосферния въздух, предаде БТА.

На днешното си заседание депутатите отхвърлиха на първо четене промените в закона за удължаване на гратисния срок, внесени от група народни представители от левицата и ДПС.

Гратисният период за подобен добив изтече на първи януари тази година, но по молба на браншовия съюз на производителите на дървени въглища, изпратена до депутата от ДПС Джевдет Чакъров, той е поел инициатива за удължаване на този срок.

Като мотив за това искане представителите на бранша са посочили задълбочаването на икономическата криза, което име попречило да направят необходимите инвестиции, за да изпълнят законовите разпоредби.

В бранша работят около 160 фирми, в които са заети над 3 хиляди работници.

От министерството на околната среда обаче поясниха, че срокът не може да се продължава, защото това няма да е коректно спрямо компаниите, изпълнили изискванията на закона.

В позицията на ведомството се припомня, че повече от две години по програмата за развитие на селските райони се е предоставяла възможност за субсидиране на подобен тип проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:04 | 05.09.22 г.
fallback