fallback

Преглед на печата за 12 януари

07:30 | 12.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

 

България пробва да се измъкне от Евро плюс

в. Сега

България ще се опита чрез сложна дипломатическа игра да се измъкне от неудобни ангажименти, които е поела миналата година. Страната ни иска да отпадне цяла глава от бъдещия фискален пакт, преди да го подкрепи. В нея се споменава друг пакт - Евро плюс, в който се предвижда хармонизация на данъчните основи в ЕС и който бе подписан от премиера Бойко Борисов на 25 март м.г. Съображението на кабинета е, че държавата ни не иска да се обвързва с данъчна хармонизация в ЕС, защото се опасява, че ще изгуби конкурентното си предимство чрез ниския корпоративен данък.

КРИБ може да остане сама в тристранката

в. Сега

И БСК може да бъде изхвърлена от социалния диалог, след като управляващите вече гласуваха текст, според който в тристранката не могат да участват бизнес организации, изпълняващи дейности, вменени само на тях със закон или нормативен акт. Оказа се, че според Закона за чистотата на атмосферния въздух само БСК издава документи за правоспособност за дейности, свързани с извличане на разтворители на базата на флуорирани парникови газове от съоръжения.

Тетевен заплаши с гражданско неподчинение след 5 дни без ток

в. Сега

След 5 дни без ток жители на община Тетевен заплашиха, че ще обявят гражданско неподчинение, ако електрозахранването не бъде възстановено. Токът бе спрян след обилния снеговалеж в събота. "Въпрос на часове е хората да предприемат действия и противообществени прояви - блокиране на основни пътни артерии в района и масови протести", заяви в отворено писмо вчера кметът на града Милен Милев. Според МВР това е най-тежко засегнатият район на страната с 536 абоната в общините Тетевен и Угърчин без ток. Снощи обаче шефът на дирекция "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Божидар Гатев каза пред "Сега", че на тъмно остават 7 махали с 46 човека. Те са трудно достъпни и аварийните екипи не могат да стигнат. "Вчера кметът ни хвалеше за добрата работа", заяви Гатев, според когото гражданите са преувеличили степента на проблема.

"Луфтханза Техник София" инвеститор №1

в. Стандарт

Българската агенция за инвестиции даде шестите си награди "Инвеститор на годината". Призът за инвестиция в активи за големи предприятия грабна фирмата "Луфтханза Техник София".

Инвеститор в активи в малки и средни предприятия стана Амер спорт България. За създаване на висококвалифицирани работни места наградата взе HP-България. Зелен инвеститор на годината е Асарел-Медет, а приз за инвеститор в иновации грабна EVN-България.

Специален гост на церемонията в София беше министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Европа окончателно отвори пазара за българските превозвачи

в. Капитал Daily

Пет години след като страната ни се присъедини към Европейския съюз, българите все още не могат да работят свободно във всички страни от блока и ще трябва да изчакат за това право до края на 2013 г. Българските превозвачи обаче вече са пълноправни членове на ЕС, след като от началото на тази година отпаднаха ограниченията за т.нар. каботажни превози в страните от съюза. Очакванията са това да намали разходите и да повиши производителността на фирмите в бранша. Не без значение са намаляването на трафика в Европа и екологичният ефект от спестяването на вредни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:55 | 18.08.22 г.
fallback