fallback

Ново търговско дружество ще експлоатира инсталациите за третиране на отпадъците

До два месеца Столичната община ще предложи структура и числен състав на новото предприятие

16:53 | 10.01.12 г.

До март Столичната община ще предложи структура и числен състав на ново търговско дружество, което ще се занимава с експлоатацията на инсталациите за третиране на отпадъците, съобщи заместник-кметът Мария Бояджийска.

До края на годината предстои да се назначат 15 души, които ще се занимават с охраната и експлоатационната поддръжка на първите елементи от инсталациите - депото за неопасни отпадъци и пречиствателната станция. Дружеството ще набира персонал поетапно, с влизането на всеки от елементите в експлоатация, обясни още Бояджийска. То ще се занимава и с продажбата на разделените отпадъци и горивни блокчета от инсталациите.

Търговското дружество ще се създаде по предложение на Столичната община, тъй като е имало и вариант това да е общинско предприятие, но в този случай няма да може да има регистрация по Закона за ДДС, а така ще се оскъпи дейността по оползотворяването на отпадъците.

Обмисляни са и вариантите за договор с частен оператор или дружество, създадено на принципа на публично-частното партньорство, но те са отхвърлени, обясни още Бояджийска.

В структурата на търговските дружества на общината вече има едно - "Чистота-Искър", което се занимава с експлоатацията на депото "Суходол". Плановете на община са след излизането от експлоатация на депото, то да се занимава с предварителното рециклиране на събраните отпадъци.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:17 | 09.09.22 г.
fallback