IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки в страната вдигат такси и комисиони

Тенденцията се отнася предимно за корпоративните клиенти на финансовите институции

20:18 | 07.01.12 г. 32
Банки в страната вдигат такси и комисиони

Някои от големите банки в страната вдигат таксите и комисионите си, съобщиха за Нова телевизия финансови анализатори. Повечето от банките обаче не са обявили по-високите тарифи в сайтовете си.

Тенденцията за повишаване на банковите такси започва още  преди нова година, като банките натоварват финансово предимно своите корпоративни клиенти.

Промени обаче има не само за фирмите. Клиентите на една от големите банки у нас ще плащат такса от 10 стотинки всеки път, когато теглят пари от банкомат на същата банка. Една от банките е повишила и таксата за клиентите, които се разплащат с дебитните си карти.

Финансов анализатор коментира пред медията, че засега банките се въздържат от повишаване на таксите за обслужването на кредити.

Експертите обясняват повишението на таксите с по-ниските постъпления на банките от кредити и лихви.

Независимо какви промени в тарифите си обаче предприеме дадена банка, тя е задължена да информира всички свои клиенти.

Ако искаме да си спестим увеличените такси, експертите препоръчват да използваме онлайн банкирането. То е по-удобно и по-евтино и дори и да има увеличение на таксите, повишението е много по-малко, отколкото е за услугите, които се правят в банковите офиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Както писах преди, банките не могат да вдигат лихвите едностранно по вече отпуснати кредити или ако са го направили е противозаконно (чл 143 от ЗЗП).Така, че им остава само да вдигат такси и комисионни.Виждам, че в статията ни съветват да използваме електронно банкиране, но и то е много скъпо в България (в пъти по-скъпо) спрямо останалите страни в Света. Та се замислям дали не може да се ползва Интернет банкиране от друга държава, което е в пъти по-евтино?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Е това е стабилна банкова система. По тоя начин, ще я карат още съвсем малко докато хората и фирмите толкова обеднеят, че все по голяма част от тях няма да плащат кредити. Тогава и да искате пари няма откаде да си ги вземете, гадни банкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още