IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки в страната вдигат такси и комисиони

Тенденцията се отнася предимно за корпоративните клиенти на финансовите институции

20:18 | 07.01.12 г. 32
Банки в страната вдигат такси и комисиони

Някои от големите банки в страната вдигат таксите и комисионите си, съобщиха за Нова телевизия финансови анализатори. Повечето от банките обаче не са обявили по-високите тарифи в сайтовете си.

Тенденцията за повишаване на банковите такси започва още  преди нова година, като банките натоварват финансово предимно своите корпоративни клиенти.

Промени обаче има не само за фирмите. Клиентите на една от големите банки у нас ще плащат такса от 10 стотинки всеки път, когато теглят пари от банкомат на същата банка. Една от банките е повишила и таксата за клиентите, които се разплащат с дебитните си карти.

Финансов анализатор коментира пред медията, че засега банките се въздържат от повишаване на таксите за обслужването на кредити.

Експертите обясняват повишението на таксите с по-ниските постъпления на банките от кредити и лихви.

Независимо какви промени в тарифите си обаче предприеме дадена банка, тя е задължена да информира всички свои клиенти.

Ако искаме да си спестим увеличените такси, експертите препоръчват да използваме онлайн банкирането. То е по-удобно и по-евтино и дори и да има увеличение на таксите, повишението е много по-малко, отколкото е за услугите, които се правят в банковите офиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Четиво за всеки компетентен... Законно или не действията на Банката:НЕРАВНОПРАВНИ КЛАУЗИ В ПОТРЕБИТЕЛСКИ ДОГОВОРИЧл. 143. Неравноправна клауза в договор, сключен с потребител, е всякауговорка в негова вреда, която не отговаря на изискването за добросъвестност и води до значително неравновесие между правата и задълженията на търговеца или доставчика и потребителя, като:3. поставя изпълнението на задълженията на търговеца или доставчика взависимост от условие, чието изпълнение зависи единствено от неговата воля;5. задължава потребителя при неизпълнение на неговите задължения да заплати необосновано високо обезщетение или неустойка;6. позволява на търговеца или доставчика да се освободи от задълженията си по договора по своя преценка, като същата възможност не е предоставена на потребителя, както и да задържи сума, получена за престация, която не е извършил, когато сам прекрати договора;ПРОДЪЛЖАВА.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Брато подписването на договори е регламентирано в закон. В него е казано, че неравноправни точки могат да се считат за нищожни дори след подписването му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
COBOSCHETO
преди 12 години
Забравих да добавя че шефовете на клонове са като латерни - куклина конци, ти му обясняваш казуса ти какъв е и как да се реши, тои ти вика "Ние сме пред вас за да решим проблема" и пак не ти го решават .....! Латерни *** едно си пенка знае едно си пее, пълни кухари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
Що се отнася до депозита ти в Пощенска- не те съветвам за напред да си държиш парите в тази банка, още като се знае че е гръцка...имам негативни сигнали за тази банка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
COBOSCHETO
преди 12 години
Те тези от пощенска банка са пословично упорити и ***.Преди години бяха обявили промоция за безлихвено гасене на главница.И като идеш в клона на място ти казват - Не няма такова нещо.Абе пълна дезинформация.Наложи се в Централен клон на Дондуков да се скарам с шефа и служителката да доведа до сълзи за да проумеят кои е правият ! Защото комисията за Финансов надзор е няколко пряки по нагоре от този клон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
mos70
преди 12 години
1. В договора пише може за пише много неща, които са в разрез със всякакви морални и законови норми.2. Пак повтарям- има ли разумен банкер, който да счита, че може да увеличаваш лихвата когато и както скимне, и да считаш, че кредополучателя е дойна крава, която вечно ще снася? И после- 30% лоши кредити, икономиката била зле и т.н...ами ей за това е зле- всичко идва от банките...цялата глобална криза е породена от тях!3. Считаш ли, че като вдигнеш лихвите с 1% и породиш с това си действие 30% несъбираемост, и усещане за нестабилност в хората, ще си по-добре, в сравнение с това да не пипаш лихвата и да имаш 2-3% лоши кредити и цялостно усещане за стабилност? Трябва да изключително некадърен банкер за да не го проумееш, или просто не искаш да се разделиш с голямата печалба. Ей за това твръдя, че банковата система сама се подкопава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
rover
преди 12 години
Има някаква истина в думите ти, но не ми е ясно дали внеслите депозити в дадена банка трябва да отгърмят, защото кредитополучателят има проблеми. И колко пъти трябва да се казва, че когато вземаш парите подписваш договор. И в него подробно е описано кое как е. И ако е написано, че банката може едностранно да ти променя лихвата по кредита, а ти си се подписал под това, нямаш никакво право да ревеш и да призоваваш към бунт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Интернет банкирането наистина е (понякога с пъти) по-евтино от това на гише. И е наистина учудващо, че все още има толкова много фирми и хора, които не го ползват! Но така е - банките нямат интерес да го популяризират защото чрез гишетата издържат клоновете си, а клоновете им трябват за да са по-близо до клиентите и по-лесно да ги убеждават колко "хубави" неща им предлагат. Ако ги няма клоновете ще трябва всичко да минава през нета, а там е много по-лесно да се сравнява и отказват неизгодните предложения. И те така - принципа "всеки срещу всеки" в действие (от което всички губят в абсолютно измерение).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
mos70
преди 12 години
Крайно време е Пощенска банка (най-агресивната банка по отношение на кредити през 2007-2008 г) да "грезне дръвцето", като вкупом всички спрем на им лащаме надутите лихви, спрямо първоначално сключените в договора! Не мога разбера едно- нима банките не осъзнават, че няма как (физически не е възможно) на даден кредитополучател, да му вдигнеш лихвата, и той да продължава да плаща! Няма как да се случи това, господа ***...няма как да се случи, не го осъзвате това...толкова е просто и очевидно! Винаги идва момента, когато вашата собствана лакомия ще ви погуби! Крайно време е да разбере и отрази законово, че банката и кредитополучателя трябва да си поделят риска по равно, и тогава всичко ще си дойде на мястото. В момента целият удар поема кредитополучателя, което е неравностойно и ненормално! Банките трябва да са наясно, че както съществува понятието "фалит на фирма",така трябва да има понятие "фалит на физическо лице",т.е. на банките трябва да им е ясно,че може да не си върнат парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
vsh123
преди 12 години
Жалки са. Няма да се оправят с дигането на таксите, да се приготвят за рязането на бонуси и липса на преизпълнение. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още