fallback

Екоминистерството отмени решение за изграждане на ветропарк край Бургас

Орнитолози са сигнализирали за опасна близост на перките до миграционните пътища на птиците

17:49 | 06.01.12 г.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отмени решение на регионалната инспекция по околна среда в Бургас за изграждане на ветропарк, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците за БТА. Информацията е потвърдена и от екоминистерството.

Регионалната инспекция в Бургас е одобрила проект за изграждане на 11 ветрогенератора, които е трябвало да се разположат в най-интензивната част на единия от двата най-големи миграционни пътища в Европа - Виа Понтика. За това са сигнализирали от дружеството за защита на птиците, като са пояснили, че зоната на практика представлява най-тясното място на прелетния път не само по българското Черноморие, но и по цялата ивица северно от Босфора.

Според проекта ветрогенераторните перки са щели да отстоят само на пет километра от защитената зона "Атанасовско езеро", доказана при орнитоложките проучвания като най-важното място с тесен фронт на миграция на щъркели, пеликани и грабливи птици в България.

Екоинспекцията в Бургас е одобрила проекта за ветропарка на базата на погрешно представена и интерпретирана биологична и орнитологична информация, както и поради непълна оценка за съвместимост, която не отговаря на нормативните изисквания, поясниха от сдружението.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 05.09.22 г.
fallback