fallback

Леко увеличение на разрешителните за товарни превози с Турция през 2012 г.

Предстои подписване на споразумение за разкриването на нови фериботни линии между пристанищата Варна–Зонгулдак–Самсун

16:06 | 06.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

За тази година с Турция са договорени 32 хиляди разрешителни за извършване на товарни превози с камиони от типа „пълен–пълен" , което е с 2 хиляди повече от миналогодишната квота, съобщиха от министерството на транспорта след проведената днес в София сесия на българо-турската смесена комисия по транспорт и съобщения. От ведомството допълват, че през тази година разрешителните за или от държава извън ЕС се увеличиват от 1000 на 1100.

Квотата от 17 500 разрешителни от типа „празен–пълен“ камион се запазва, същото се отнася и за транзитните разрешителни, които остават 250 хил. броя, посочват още от транспортното министерство.

По време на сесията на българо-турската смесена комисия по транспорт и съобщения са постигнати и договорености в областта на железопътния и морския транспорт.

При железопътния транспорт е договорен облекчен режим за преминаване на влаковете, преди да започне ремонтът на жп трасето по отсечката Истанбул–Одрин. Предстои подготовката на общо споразумение за обслужване на влаковете на граничната гара Капъкуле, свързано с точната регламентация на отношенията между всички лицензирани на територията на България жп оператори.

В областта на морския транспорт е одобрен текстът на споразумение за разкриване на нови фериботни линии между пристанищата Варна–Зонгулдак–Самсун. Предстои стартиране на процедури за скорошно подписване на документа.

При приключването на сесията на смесената комисия министър Ивайло Московски и турският му колега Бинали Йълдъръм подписаха спогодба за международни превози на пътници и товари по шосе между България и Турция, отбелазаха от транспортното министерство.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 13.09.22 г.
fallback