fallback

КЗК проверява дистрибутори на Hyundai за възможно нелоялно съглашение

Разследването обхваща „Индустриал комерс“ и дъщерната й компания „Хюндай лизинг“

16:06 | 06.01.12 г. 2

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна проверка в офисите на официалния дистрибутор за внос на автомобилите Hyundai  „Индустриал комерс“ ЕООД и неговото дъщерно дружество „Хюндай Лизинг“ ЕАД по подозрение за съгласувани практики, съобщиха от комисията.

Проверката е предприета в рамките на образуваното на 22 ноември 2011 г. производство за установяване на евентуално нарушение, свързано с въвеждане на съгласувани практики между предприятия при определянето на цените, пазарите или при умишлено ограничаване и контролиране на производството.

През ноември комисията се е самосезирала след събрана информация, направена при изработването на текущия секторен анализ за пазара на продажбата на автомобили от всички марки в България.

Предполаганото нарушение се състои в налагане на ограничения за конкуренцията, включително и тежки ограничения в рамките на вертикалните споразумения, между дистрибутора на „Хюндай“ и неговите дилъри и сервизи, които не подлежат на групово освобождаване от забраните, регламентирани с чл. 15 от закона за защита на конкуренцията и два европейски регламента, поясниха от КЗК.

Комисията е установила, че договорите включват клаузи, които ограничават конкуренцията. Например - фиксиране на препродажните цени на нови автомобили, резервни части и сервизни услуги. Освен това на дилърите е била наложена забрана да продават конкурентни марки коли и части, както и да извършват кръстосани сделки помежду си. Но това не е всичко - те нямат право и да продават на клиенти от други административни области. Според КЗК това също ограничава конкуренцията.

Проверката на място е била предизвикана заради открити от юристите в комисията разминавания в данните, първоначално предоставени от „Индустриал комерс“ ЕООД и по-късно изисканите допълнителни справки, поясниха от КЗК. На този етап те не могат да разкрият повече подробности по проверката.  

Проверката е била извършена от служители на КЗК със съдействието на представители на МВР, след получено съдебно разрешение от административния съд в София.

След приключването на процесуалните действия по преписката, комисията ще се произнесе окончателно по случая, съобщиха още от КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 11.09.22 г.
fallback