fallback

КЗК излезе с насоки за допустим обмен на информация между конкуренти

Комисията оповести „черен списък“ с данните, които бизнесът не трябва да предоставя извън компанията

12:18 | 05.01.12 г. 3

Комисията за защита на конкуренцията прие днес насоки за допустимия обмен на информация между конкуренти, съобщиха от ведомството.

Към насоките е приложен и списък (т.нар. „black list“) с конкретни примери за забранен обмен на информация, представляващ нарушение по Закона за защита на конкуренцията и Договора за функционирането на ЕС.

В черния списък влиза всяка стратегическа или чувствителна търговска информация, която може да бъде свързана с цени, като например прилаганите от компанията актуални цени, отстъпки, увеличения, намаления, формули или модели за ценообразуване.

Компаниите не могат да обявяват и данни за клиентите или потребителите си, както и за производствените си разходи, капацитета на производството или обема на произведената продукция.

В черния списък са включени още данните за реализирани обороти, приходи от продажби, качество на продукцията или за маркетинговите планове, направените инвестиции, технологиите или други нововъведения.

От КЗК посочват още, че дори и да е налице публична достъпност до определени данни (например информация, публикувана от секторни регулаторни органи при осъществяване на определени надзорни функции на съответния пазар), то това не изключва забраната за обмен на информация, която няма самостоятелно значение, а само доразвива или пояснява публично достъпната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 10.09.22 г.
fallback