fallback

Строителството на „Южен поток“ започва в края на 2012 г.

Газопроводът се оценява по последни данни на около 16 млрд. евро

15:32 | 03.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Всички проектни и проучвателни работи, включително и получаването на съответните разрешителни за строителство на газопровода „Южен поток“ - който ще е с капацитет 63 млрд. куб. м газ годишно - се предвижда да бъдат приключени към края на 2012 г. Това се казва в публикуваната със съкращения стенограма на разговора между премиера на Русия Владимир Путин и председателя на Газпром, проведен в навечерието на новата година. По време на разговора шефът на Газпром Алексей Милер информира премиера за хода на големите проекти на газовия гигант и отговаря на поставените му въпроси.

Милер посочва, че според плановете строителството на „Южен поток“, който ще преминава през териториите на няколко държави, включително и България, се планира да започне в началото на 2013 г. Путин обаче препоръчва работата по газопровода да се ускори и практическото изграждане да започне още в края на 2012 г. На което Милер отговаря: „добре, така ще направим“.

  По въпроса за последните данни за стойността на строителството на „Южен поток“ като цяло, както и поотделно на морската и сухопътната част, Милер коментира: "Общият обем на финансирането на морската част на газопровода, в съответствие с технико-икономическата обосновка, ще е около 10 млрд. евро. Изграждането на наземната част с дължина малко над 2000 км ще струва около 6,5 млрд. евро. Така че общата стойност на газопровода ще е около 16 млрд. евро".

Шефът на Газпром уточнява, че финансовите задължения на компаниите-акционери в газопровода се разпределят според тяхното дялово участие, т.е. Газпром ще трябва да осигури половината от средствата, или около 7,5-8 млрд. евро.

Останалите трима акционери –  френската държавна компания EdF, германската Wintershall (дъщерна на BASF), които получават дялове от по 15% за сметка на участието на ENI, което се „сви“ до 20 процента - ще имат ангажимент да осигурят финансиране, пропорционално на тяхното акционерно участие.

Държавите, през които ще преминава газопроводът – България, Сърбия, Унгария, Словения, Австрия, а също и тези, към които ще има разклонения – Хърватия, Сърбия и евентуално Македония, ще трябва да осигурят финансирането на тяхна територия чрез създадените съвместни компании на паритетно участие с Русия. Шефът на Газпром информира Путин, че вече са подписани всички междуправителствени споразумения, както и необходимите документи на корпоративно ниво за създаването на съвместните компании, някои от които вече са започнали работа на практика. Това значи, че работата по „Южен поток“ върви по график и „няма никакви съмнения, че ще бъде изпълнен поставеният срок за подаване на първите количества гориво по газопровода – краят на 2015 г.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 24.08.22 г.
fallback