fallback

Мина на Ковачки е осъдена да плати над 400 хил. лв. концесионна такса

"Мини открит въгледобив" не е превеждала на министерството на икономиката дължимата сума в периода юли 2009 - юни 2010 г.

11:46 | 03.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Окръжният съд в перник осъди въгледобивното предприятие "Мини открит въгледобив" ЕАД да плати на държавата, представлявана от министъра на икономиката, енергетиката и туризма, 423,7 хил. лв. концесионна такса, предаде БТА. 

Посочената сума представлява неплатена годишна такса, натрупана от второто шестмесечие на 2009 г. и първото полугодие на 2010 г. Концесионният договор е от 2003 г. като освен неплатените такси в окончателната сума влизат още законната лихва върху двете главници, считано от датата на предявяване на иска.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в края на януари миналата година предяви съдебен иск в размер на 657 хил. лв. към "Мини открит въгледобив" ЕАД за забавено плащане на концесионно възнаграждение. Дружеството е собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Според концесионния договор въгледобивното предприятие трябва да изплаща на всеки шест месеца възнаграждение, равняващо се на процент от реализираните доходи на дружеството.

Съдът отхвърли иска за плащане на разликата до пълния предявен размер. Отхвърлени са и претенциите на държавата за заплащане на лихва за забава, като неоснователни и недоказани.

Пернишката мина трябва да плати и направените разноски по делото. Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд. Енергийното министерство заведе общо 6 дела миналата пролет срещу фирми, свързани с Христо Ковачки, чийто бизнес интереси са насочени основно в енергетиката. Три от делата бяха прекратени, след като длъжниците платиха концесионните си такси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:16 | 12.09.22 г.
fallback