fallback

Преглед на печата за 3 януари

07:30 | 03.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Най-бедните райони у нас затъват въпреки еврофондовете

в. Сега

Регионалните различия в България нарастват, вместо да се свиват, въпреки еврофондовете, чието предназначение е именно сближаване на регионите. Най-бедните райони на страната - Северозападен и Северен централен, продължават да изостават. В същото време София обира каймака от оперативните програми с най-голям дял договорени средства на глава от населението. Правителството обещава до 2015 г. рязко подобрение на условията в най-бедните райони, но за целта ще е необходимо ударно финансиране.

Това става ясно от актуализирания план за изпълнение на Националната стратегия за регионално развитие за периода 2011 - 2015 г. Документът, който е ключов за развитие на регионите и програмирането на европейските средства за периода 2014 - 2020 г., бе приет без никакво представяне в края на миналата година.

От тази година домашните кучета в София с чип

в. Сега

С началото на новата година Столичната община за пореден път ще се опита да сложи ред в регистрацията на домашните любимци. От днес кучетата задължително трябва да имат чип.

Надеждата е, че това изискване ще накара повече стопани да регистрират домашните си любимци. Глобата за нередовните собственици на домашни кучета е между 50 и 200 лева. Чипове се поставят във ветеринарните кабинети.

Вероятно още от вторник инспекторите ще тръгнат по паркове и градинки, за да проверяват дали изискването се спазва. Със специални устройства те ще установяват дали домашните любимци имат чип.

Миньори заплашват със стачка и спиране на тока

в. Капитал Daily

Синдикатите в мини "Марица-изток" са в стачна готовност, тъй като претендират, че собствениците не са платили полагащите се възнаграждения на работници и служители в мините. Евентуална стачка би поставила под въпрос снабдяването на четири топлоелектрически централи с въглища и може да доведе до спиране на тока, предупреди пред БНР председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Генчо Генчев.

Дали миньорите ще имат право да стачкуват ще стане ясно днес, когато се очаква Националният институт за помирение и арбитраж да обяви своето заключение за законността на евентуалната стачка. Успоредно с това ще се проведе и среща между синдикатите и ръководството на мини "Марица-изток", от чието развитие зависят действията на синдикатите, уточниха от дружеството. Оттам добавиха, че от тяхна гледна точка са изпълнили всички свои задължения, произтичащи от колективния трудов договор.

Рекордни обороти в Банско

в. Стандарт

Над 15 000 туристи атакуваха курорта Банско за новогодишните празници. Най-много гости имаше от страната, Англия, Русия и Румъния. За късмет на скиорите и сноубордистите заваля сняг точно на 31 декември. Всички писти бяха отлично обработени и пълни с любители на белия спорт.

В първите два дни на новата 2012 година хиляди чужденци и нашенци се качиха в Пирин планина, за да карат ски и сноуборд. Статистиката сочи, че за Нова година в Банско е имало по 3 000 туристи от Русия и Румъния. Пълни бяха не само луксозните хотелски комплекси, но и семейните хотели и къщите за гости. Механите също отчетоха рекордни обороти.

Слагат касов апарат на машините за кафе и сандвичи

в. Стандарт

Данъчните отново обмислят дали автоматите за кафе, сандвичи и напитки да се преоборудват, за да издават касови бележки. По закон от 1 април всички търговци са длъжни да имат касови апарати с дистанционна връзка със сървърите на НАП.

Според операторите на такива машини това е неизпълнимо и ще предизвика ненужни фалити на стотици малки семейни фирми, съобщи бТВ. В страната има между 20 000 и 30 000 автомата за кафе, напитки, храни и вестници, наричани още вендинг машини. Данните са на самите търговци. По правило автоматите се монтират на места, където работят или минават най-малко 150 души дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 10.09.22 г.
fallback