fallback

Преглед на печата за 30 декември

07:45 | 30.12.11 г.

Отпушват парите за водния сектор

в. „Стандарт“

Отпушват европарите за водните проекти, които досега не можеха да се реализират заради проблеми със собствеността на ВиК мрежата. Това става с промени в Закона за водите, които са подготвени от регионалното министерство.

Публична държавна собственост остава водната мрежа до границите на населено място, гласят промените. Тръбите, които са в границите на градовете, селата и курортите ще станат собственост на общините.

Така за всички тръби ще бъде ясно кой е собственикът и кой отговаря за поддържането им и за инвестициите. Според стария текст държавна собственост са всички ВиК съоръжения, които са изградени на територията на две или повече общини.

С промените се увеличава и разстоянието от тръбите, където собствениците на земята не могат да засаждат трайни насаждения като овошки например. Сега отстоянието е по 60 см от двете страни на тръбата, а се увеличава на 3 метра.

Правят тестове на бензиностанциите

в. „Стандарт“

Проверки на всички бензиностанции ще бъдат направени след края на март догодина. Това предвиждат промени в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, които са подготвени от финансовото министерство.

Идеята e да се проверят всички нивомери на обектите за търговия с горива и дали навсякъде се отчитат коректно количествата в резервоарите. Първоначалната проверка трябва да привърши до декември 2012 г., като всяка следващата година ще се извършва контрол на измервателните уреди.

Километрични опашки се извиха пред Агенцията по вписванията

в. „Новинар“

Огромни опашки се извиха пред Агенцията по вписванията в четвъртък, предаде БГНЕС. Причината е, че около 460 000 фирми, регистрирани като еднолични търговци, не са подали документи за пререгистрация, а срокът за това е до петък 30 декември.

Типично по български много собственици решиха да изчакат до последния момент, въпреки че от четири години знаеха, че трябва да се пререгистрират. Някои от тях чистосърдечно си признаха, че са разбрали за задължителната пререгистрация едва в сряда, но все пак са успели да попълнят всички необходими документи и да получат удостоверение за актуално състояние от съда. Други пък се оправдаха с многото си ангажименти, които ги възпрепятствали да отидат по-рано до Агенцията по вписванията.

Не всички от собствениците бяха наясно какви документи са им нужни и на място установяваха, че трябва да попълнят още някое заявление. Заради големия наплив от хора работното време на служителите в агенцията бе удължено. Пред БНР изпълнителният директор на агенцията Виолета Николова заяви, че служителите са работили от 7,00 часа сутринта до 18,00 часа вечерта през последните две седмици на годината, но въпреки това миналата седмица не е имало почти никакви хора.

Само България е отговорна, ако се вземе грешно решение за "Белене"

в. „Новинар“

България ще носи отговорност, ако се вземе неправилното решение. Така коментира в Разград премиерът темата за АЕЦ „Белене” и твърденията в руската преса , че страната ни може да се откаже и от този проект.

Преди месец стана ясно, че няма да участваме в проекта за петролопровода „Бургас – Александруполис”.

Борисов обясни, че България се ръководи единствено от своите интереси. Именно затова ако се стигне до подписване на споразумение за строеж на „Белене”, то държавата трябва да е гарантирана по други стратегически въпроси.

Решението за строежа на „Белене” трябва да премине през призмата на енергийната ефективност, стана ясно от думите на Борисов. Вече сме похарчили достатъчно, трябва да мислим как ще постъпваме занапред, аргументира се премиерът.

Той уточни, че според експертите Русия преследва своите собствени интереси чрез „Белене”.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:51 | 19.08.22 г.
fallback