fallback

Преглед на печата за 29 декември

07:30 | 29.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнесът в Пловдивска област е инвестирал над 350 млн. лв. тази година

в. Капитал Daily

Фирмите в Пловдивска област са инвестирали над 350 млн. лв. през 2011 г. Това показва изпълнението на инвестиционните планове на компаниите в региона. Като добавим и 83 договора по оперативните програми на обща стойност малко над 119 млн. лв., общите инвестиции в областта възлизат на близо 500 млн. лв.

С половин милиард лева областната икономика прави единствено възможното в момента - затвърждава позицията си на основен национален играч, но не създава нови предприятия, които биха променили съществено структурата й през следващите години.

Може би най-важното, което се случва с инвестициите на големите предприятия в региона като "КЦМ 2000" АД, EVN, "Белла България" АД, "Винпром Пещера" АД и др., е, че с изпълнението на инвестиционните си програми за 2011-2012 г. те се изкачват с едно стъпало по-високо в конкуренцията. От национално значими  играчи стават регионални - за Балканския полуостров, и европейски.

Брюксел ни дава 6 месеца за пълна образователна реформа

в. Сега

Европейската комисия отправи сериозни критики за липсата на реформи в областта на образованието и за първи път постави конкретни срокове, в които трябва да бъде приета законодателната рамка за тях. До средата на 2012 г. България трябва да разполага с два закона - за предучилищното и училищното образование и за висшето образование. Това е една от препоръките в доклад на ЕК за постигането на целите, заложени в стратегическата рамка за европейско сътрудничество в образованието.

България е забавила значително реформата в областта на висшето образование, посочва Европейската комисия. Тя препоръчва подобряване на качеството на обучението чрез инвестиции в квалификацията на преподавателите и стимулиране на сътрудничеството между университетите и индустрията. За пръв път и европейските експерти посочват това, което бизнесът повтаря от години - че не се разработват приоритетно важни за икономиката на страната технически специалности. Те препоръчват да се увеличи конкуренцията между висшите училища и да се подобри управлението на университетите. Реформата включва още увеличаване на мобилността на студентите и модернизиране на учебните програми.

Само един машинист ще кара влака

в. Стандарт

Само един човек ще кара влака. БДЖ "Пътнически превози" премахва длъжността помощник-машинист до 30 април 2012 г. От 1 май влаковете ще бъдат управлявани само от машинисти, което ще спести 2,5 млн. лв. годишно на дружеството от заплати. Общият ефект от планираните мерки за икономия на разходи или увеличаване на приходи през следващата година е 11,68 млн. лв., пише в бизнес плана на дружеството за 2012 г.

200 000 лв. ще бъдат спестени от закриването на Международното бюро за продажба на билети "Рила". До 1 февруари поделението ще се реорганизира в отдел към Дирекция "Маркетинг и продажби". 100 000 лв. приходи на БДЖ ще донесе продажбата на апартаменти и гаражни клетки, 600 000 лв. - продажбата на скрап, 90 000 лв. - на вътрешна рекламна площ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 23.08.22 г.
fallback