fallback

Преглед на печата за 27 декември

07:55 | 27.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Брюксел ни дава 6 месеца за пълна образователна реформа в. Сега

Европейската комисия отправи сериозни критики за липсата на реформи в областта на образованието и за първи път постави конкретни срокове, в които трябва да бъде приета законодателната рамка за тях. До средата на 2012 г. България трябва да разполага с два закона - за предучилищното и училищното образование и за висшето образование. Това е една от препоръките в доклад на ЕК за постигането на целите, заложени в стратегическата рамка за европейско сътрудничество в образованието.

България е забавила значително реформата в областта на висшето образование, посочва Европейската комисия. Тя препоръчва подобряване на качеството на обучението чрез инвестиции в квалификацията на преподавателите и стимулиране на сътрудничеството между университетите и индустрията. За пръв път и европейските експерти посочват това, което бизнесът повтаря от години - че не се разработват приоритетно важни за икономиката на страната технически специалности.

Регионалният министър обвини археолозите в саботаж на магистрали в. Сега

Регионалният министър Лиляна Павлова е нападнала остро археологическата гилдия на последното заседание на кабинета, като е обвинила археолозите в изнудване на министерството и саботаж на магистрали. Павлова си намира и съмишленици в лицето на премиера Бойко Борисов и културния министър Вежди Рашидов.

Повод за недоволството на Павлова са проблеми около строежа на две магистрали - "Хемус" и Лот 1 на "Струма", става ясно от стенограмата на правителственото заседание. Пред министрите Павлова се оплаква, че два археологически музея - в Кюстендил и Перник, саботират строителството на Лот 1. "Изнудванията продължават.

20% от строителите са в сивия сектор в. Стандарт

15-20% от строителните компании работят в сивия сектор, сочат данните на Камарата на строителите в България. Това не са водещи фирми, а предимно случайни играчи, попаднали в този бизнес при големия подем на бранша, обясниха от структурата. Такива фирми се заличават от регистъра, заяви изпълнителният директор на камарата Иван Бойков.

Въпреки твърденията на стопанската камара, че близо 40% от сектора е сив, на това противоречи анализ на бранша, направен на базата на статистиката на НАП, НСИ, МВР и прокуратура, с които строителната камара си партнира. За да се сведат черните овце в бранша до минимум, от камарата са категорични, че няма да прощават творчества в тръжните проекти.

Русия ще иска неустойка за Бургас-Александруполис в. Стандарт

Русия ще изчисли разходите по проекта за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис и ще ги представи за погасяване на българската страна, която по-рано заяви, че прекратява участието си в проекта, съобщи пред журналисти руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости.

„Ще бъде направена правна оценка (на действията на България). Ще бъде извършена инвентаризация на разходите, които стопанските субекти са извършили в тази връзка. Без съмнение в съответствие с действащите процедури те ще бъдат предявени на българската страна за погасяване”, подчерта Шматко, предаде Фокус.

Трайков: Приоритет догодина ще са по-добрите условия за бизнес в. Новинар

България ще иска 50 на сто от средствата по Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), предвидени за нашата страна през следащия програмен период, да бъдат насочени към подобряване конкурентоспособността на малките и средните предприятия и за повишаване на енергийната им ефективност. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в интервю за БТА.

По думите му основните приоритети в икономиката за следващата година са свързани с подобряването на условията за правене на бизнес. Това може да стане чрез намаляване на административната тежест и въвеждане на разходоориентиран размер на таксите, които бизнесът плаща за административни услуги. Също така чрез пълноценно усвояване на средствата по европейските програми и разработване на нови инструменти в подкрепа на бизнеса.

Двойна такса за забавачка, ако не си плащаш местните данъци в. Новинар

Родителите, които дължат местни данъци, ще плащат двойна такса за детска градина във Велико Търново. Това е предложението на градоначалника Даниел Панов.

Той счита, че сегадействащата наредба, според която не можеш да водиш детето си на градина, ако не си платил данъците си към общината, трябва да бъде отменена, защото е дискриминационна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 10.09.22 г.
fallback