IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иван Искров се скара на Financial Times

Управителят на БНБ писа на изданието, че "МВФ щеше да е спокоен, ако имаше повече страни като България в ЕС"

19:18 | 23.12.11 г. 19
Иван Искров се скара на Financial Times

“Международният валутен фонд (МВФ) щеше да бъде изключително спокоен, ако имаше повече държави като България в Европейския съюз”.

Така управителят на БНБ Иван Искров опроверга информация на FT, че България получава помощ от фонда.

В публикацията си “Страните от еврозоната дават 150 млрд. евро на МВФ” изданието е посочило, че Унгария, България и Румъния са освободени от задължението си да участват във финансовия механизъм за подкрепа на затруднени държави в еврозоната, тъй като получават помощ от МВФ или все още не са изпълнили ангажиментите си към институцията.

В отговор Искров посочва, че страната ни не получава помощ от МВФ под никаква форма и не участва в програми на фонда, още повече – изпълнила е всичките си ангажименти към институцията.

“Вярвам, че Вашите читатели заслужават да имат доверие на FT като надежден и изчерпателен източник на информация”, посочва Иван Искров в опровержението.

“В днешните изпълнени с предизвикателства времена за публиката на изданието ще бъде изключително интересно да научи как една малка и отворена икономика на държава-членка в Европейския съюз устоява на кризата, остава фискално дисциплинирана и с добре капитализиран и ликвиден банков сектор, който няма нужда от държавна подкрепа”, продължава Искров.

Той допълва, че износът на страната ни нараства в резултат на успешните “вътрешни корекции” и “преструктуриране на икономиката”.

На 19 декември държавите от еврозоната се споразумяха да предоставят 150 млрд. евро на МВФ, а като цяло ЕС ще предостави 200 млрд. евро. България обаче няма да участва в увеличаването на капацитета на фонда.

Един от мотивите на финансовия министър Симеон Дянков да откаже приноса е, че МВФ не е изиграл добра роля за преодоляване на финансовата криза".

Основната причина, поради която България няма да се включи във финансирането на фонда, обаче е финансовата дисциплина. Според Дянков не е редно финансово дисциплинирани страни като България да подпомагат недисциплинирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

8
rate up comment 17 rate down comment 32
Патилан
преди 12 години
Икономическия геноцид на МВФ и СБ увековечава колониалната система: Тези две институции са само лостове за увековечаване могъществото на няколко богати и могъщи страни! Структурните реформи на Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ), налагани на страни-длъжници, са форма на икономически геноцид чрез целенасочено манипулиране на пазарните сили. Сравнен с геноцида от различните периоди на колониалната история, например принудителния труд или робството, неговите последици са опустошителни. Тази нова форма на икономическо и политическо господство, която можем да наречем "пазарен колониализъм", подчинява народи и правителства посредством привидно неутралната игра на пазарните сили. Съдбата на над 100 суверенни държави от развиващия се свят, т.е. на 80% от човечеството, е поставена в пълна зависимост от макроикономическите спекулации на вашингтонската бюрокрация. Преструктурирането на световната икономика под ръководството на МВФ и СБ, които действат от името и в интерес на мощни финансови и геополитически интереси (Г-7, Парижкия и Лондонския клубове) има за цел да лиши суверенните държави от възможността да изграждат своя национална икономика. Те се превръщат в отворени територии, а техните национални икономики деградират до източници на суровини и евтина работна ръка за западните корпорации.Дресиране на нации чрез условията за кредитиране Чрез т.нар. условия за заема (loan conditionalities) МВФ и СБ заставят държавите-длъжници да провеждат само такава политика, която служи на интересите на международните кредитори, докато в същото време държат съответната нация в усмирителна риза, за да не може тя да провежда независима икономическа политика. Една и съща рецепта се прилага навсякъде по света, независимо от дълбоките различия между държавите. Например те всички биват заставяни да приемат т.нар. "пакет от стабилизиращи мерки" на МВФ, който отваря широко вратите на националните икономики за т.нар. "чужди инвеститори" и чужди търговски банки. На държави, които откажат да прилагат този пакет от мерки, не се отпускат кредити за инвестиции в националната икономика, не се разрешава и разсрочване на плащанията по дълга Реформите на МВФ-СБ имат за цел да доведат до колапс публичните инвестиции. На всички разходни пера се налагат "тавани". На държавата бива забранено да мобилизира своя собствен ресурс за изграждане на национална инфраструктура, пътища, БОЛНИЦИ и пр. Ръководството на инвестиционните проекти се поема от "международните кредитори". Те определят каква инфраструктура трябва или не трябва да се изгражда, къде да се изгражда и кой да я изгражда. Техният контрол върху инвестициите води до колапс на националните ресурси и увеличаване на външния дълг на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 31
Патилан
преди 12 години
Иван Искров се скара на Financial Times Управителят на БНБ писа на изданието, че "МВФ щеше да е спокоен, ако имаше повече страни като България в ЕС"Поредното Българско нищожество, което се навежда на Юдеите!Навремето ЮДА се е продал за 30 сребърника, после преди да полудее и да се обеси, е искал да ги върне на Юдеите, но те му се изсмяли и му казали, че това си е било цената и парите са си негови.....така действа лукавият. Тезата на лукавият е "всичко може да се продаде, всичко може да се купи проблема е само в цената"..........Вашата цена Иван Искров каква е ако сте се продали на МВФ....???Биографията на Симеон Дянков може да бъде намерена в интернет . Общо взето е човек малко свързан с България и много свързан с американските финансови среди. Петнадесет години служба в Световната банка, една от трите организации заедно с МВФ и СТО които сеят мизерия по света и източват богатствата на страните в полза на Запада. Дянков трябва да изпълни поставената му задача да принуди България за приеме заробващата помощ на МВФ или на СБ.И тъй като Дянков е американец а не българин емисар на Световната банка и МВФ изпратен да експериментира икономически модел, който да доведе българина до оскотяване включително и това две години и половина да не се разплаща на дребния и среден бизнес, довеждайки го до битиен и професионален колапс, мога само да му кажа това, което *** в новата му родина казват на белите като него : WHITE TRASH. Международен Валутен Фонд - заблуждаващо наименование. Фонда е Банка, а "помощта" му се връща с лихви, т.е. той печели от бедните страни включително от нас. Световната Банка - наименованието отново е заблуждаващо. Банката фактически е американска! Затова С(А)Б е Световна Американска Банка. Друго такова заблуждаващо наименование е Федералния Резерв на САЩ. Зад него се крие частна банка!Българите навремето спасиха евреите, през Втората Световна война..........И за благодарност,юдеите им направиха "плана Рън-ът" безплатно.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 28
Патилан
преди 12 години
Всеки, който започва да облага банки, инвеститори, и подобна ***, веднага стига до МВФ. Който спокойно и безкрайно дои собственият си народ, и го докарва до просешка тояга- получава грамоти от МВФ.Щом замирише нейде на гной и на *** хиените от МВФ тутакси се придвижват .Въртят се наоколо, много не бързат. Мъчиш се да се задържиш, не се даваш , но кръвта ти изтича и силите те напускат. Ехидните им крясъци се чуват далеч в тъмнината....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 20
Александър I
преди 12 години
Браво на Искров! Изказва се рядко, но на място и това прави впечатление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 9
stanislavr
преди 12 години
Последни по доходи и последни по потребление - ние сме китайците на Европа. И тук останаха някои шивачи на *** и два-три кол центъра - там борим индийците. И като китайците - ало вдигнем заплатите, ще вдигнем и вътрешното потребление. Само че нашето родно производство е филии със свинска мас... която е внос от Полша. Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 19
Mr_crash
преди 12 години
Браво на Искров! МФВ да си пали печките със зелени гущери! Сега, след няколко дни като евреите се изсерат върху Иран, ще стане мазало !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 16
kravata_mu
преди 12 години
Браво на Искров. Един от малкото му публични ходове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 16
Mupo
преди 12 години
абе че не е редно да бъркат не е, ама и чак пък толкова да се фичкаме че сме супер добре при положение че сме последни в Европа по доходи ....то хубаво да си "финансово стабилен" *** всячески за пенсионерите е по добре да получават финансово нестабилни 800 евро от колкото финансово стабилни 250 лева. ... нашата работа е като на Албанците едно време дето трябваше да се помага на Куба с танкове и албанците мислили колко да им дадат 1 или повече и накрая решили да дадат И ДВАТА си танка. Та и Дянков ако реши да помага с колко ще помогне като 1 милиард лева прави над 2 % дефицит ... да си го кажем направо не можем да дадем пари щото сме бедни и не сме на заеми от МВФ ама сме на помощи от Еропа... и не че за това има вина Дянков ама това е истината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още