IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иван Искров се скара на Financial Times

Управителят на БНБ писа на изданието, че "МВФ щеше да е спокоен, ако имаше повече страни като България в ЕС"

19:18 | 23.12.11 г. 19
Иван Искров се скара на Financial Times

“Международният валутен фонд (МВФ) щеше да бъде изключително спокоен, ако имаше повече държави като България в Европейския съюз”.

Така управителят на БНБ Иван Искров опроверга информация на FT, че България получава помощ от фонда.

В публикацията си “Страните от еврозоната дават 150 млрд. евро на МВФ” изданието е посочило, че Унгария, България и Румъния са освободени от задължението си да участват във финансовия механизъм за подкрепа на затруднени държави в еврозоната, тъй като получават помощ от МВФ или все още не са изпълнили ангажиментите си към институцията.

В отговор Искров посочва, че страната ни не получава помощ от МВФ под никаква форма и не участва в програми на фонда, още повече – изпълнила е всичките си ангажименти към институцията.

“Вярвам, че Вашите читатели заслужават да имат доверие на FT като надежден и изчерпателен източник на информация”, посочва Иван Искров в опровержението.

“В днешните изпълнени с предизвикателства времена за публиката на изданието ще бъде изключително интересно да научи как една малка и отворена икономика на държава-членка в Европейския съюз устоява на кризата, остава фискално дисциплинирана и с добре капитализиран и ликвиден банков сектор, който няма нужда от държавна подкрепа”, продължава Искров.

Той допълва, че износът на страната ни нараства в резултат на успешните “вътрешни корекции” и “преструктуриране на икономиката”.

На 19 декември държавите от еврозоната се споразумяха да предоставят 150 млрд. евро на МВФ, а като цяло ЕС ще предостави 200 млрд. евро. България обаче няма да участва в увеличаването на капацитета на фонда.

Един от мотивите на финансовия министър Симеон Дянков да откаже приноса е, че МВФ не е изиграл добра роля за преодоляване на финансовата криза".

Основната причина, поради която България няма да се включи във финансирането на фонда, обаче е финансовата дисциплина. Според Дянков не е редно финансово дисциплинирани страни като България да подпомагат недисциплинирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 2
ОК
преди 12 години
Виж движението на държавния дълг в сайта на Минфин от 2009 насам и после говори, че Дянков не взема и един лев кредит. Освен това виж и топенето на фискалния резерв. Може да се каже, че това правителство е първото от 1997 насам, което увеличава държавния дълг и намалява фискалния резерв. И то с бързи темпове. В същото време е и първото, което не увеличава доходите. Да се оправдават с кризата и да я сравняват с военно положение е много лесно. Като че ли на Костов му е било по-лесно да управлява фалирала държава през 1997.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
bubblehead
преди 12 години
Дай боже да вийдаме повече дьрйавническо поведение у наши политици а случаq Искров. Изтькването на стабилното финансоwо полойение на Бьлгариq е безплатна реклама коqто не трqбwа да се пропуска особенно когато гурците са трьгнали да се изнасат с парите си и сме парwата спирка по патq ...интерсни времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
diado mrass
преди 12 години
Що така бе другари .... такава носталгия по миналото. Да, голямо лапане беше, ама свърши .... Сега ще трябва по трудният начин - с работа, много работа ....Пък ако имате късмет, може и да падне това правителство и да си дойдат нещата на мястото - БСП, Царо, Доган, Кремиковци, БДЖ, БАН и т. н., както и съответните облаги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 6
msimov
преди 12 години
До къде стигнахме с простотията. МВФ щеше да е спокоен, ако имаше повече страни като България в ЕСПростотията на управляващата партия надмина всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
Mupo
преди 12 години
Съгласен съм с част от нещата които пишеш обаче ако си прав за Дянков и правителството то тогава нямаше ли тяхната политика да е да вземат лесно кредити от МВФ сега, да ги раздадат на народа под една или друга форма, да си докарат дивиденти от това политически и икономически пък после някой друг да му мисли като дойде време да се връщат кредитите с лихвите и като лихвите се окажат други а не тези при които са вземани кредитите? Те до колкото виждам се стараят всячески да не вземат и един лев на кредит! Вземат само пари от Европа които са безвъзмездни! Тоест според мен поне вървят по най - трудния път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 24
kane
преди 12 години
Браво Патилан!От мен имаш мн-добър+Какво да кажем за демокрацията и има ли я все още и имоло ли е демокрация някога, ако да къде и кога.След като в майката на демокрацията Попандреу избраният на избори с гласовете на народа бе заменен от НЕИЗБРАНИЯ от народа, а от БАНКЕРИТЕПРЕСТЪПНИЦИ нов мин.председател. БЕЗ ИЗБОРИ! Същото в Италия, Испания... банките управляват вече дори без завеса..буквално..деградацията е пълна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 7
4ubaka
преди 12 години
Един голям *** и ***, на кого си тръгнал да даваш Цървулландия за пример, бе ***, пу ба ***, още един *** помислил се за фелик,то верно че сития на гладния не верва, ама слез на земята, огледай се малко и после давай за пример клоаката на ЕУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Патилан,Не е вярноИкономическия геноцид на МВФ и СБ увековечава колониалната система:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
SEBULBA
преди 12 години
Да слушат Искров, за да не им пратим Бойко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 9
Mupo
преди 12 години
за да вдигне заплатите правителството, значи да или да вдигне данъците или да вземе заем. Първия вариант ще затрудни бизнеса, втория вариант ще трябва да се връща с лихвите. На този принцип ако си ти е много зле сега що не вземеш личен кредит да си оправиш нещата пък после ще мислиш как ще го връщаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още