fallback

Иван Искров се скара на Financial Times

Управителят на БНБ писа на изданието, че "МВФ щеше да е спокоен, ако имаше повече страни като България в ЕС"

19:18 | 23.12.11 г. 19

“Международният валутен фонд (МВФ) щеше да бъде изключително спокоен, ако имаше повече държави като България в Европейския съюз”.

Така управителят на БНБ Иван Искров опроверга информация на FT, че България получава помощ от фонда.

В публикацията си “Страните от еврозоната дават 150 млрд. евро на МВФ” изданието е посочило, че Унгария, България и Румъния са освободени от задължението си да участват във финансовия механизъм за подкрепа на затруднени държави в еврозоната, тъй като получават помощ от МВФ или все още не са изпълнили ангажиментите си към институцията.

В отговор Искров посочва, че страната ни не получава помощ от МВФ под никаква форма и не участва в програми на фонда, още повече – изпълнила е всичките си ангажименти към институцията.

“Вярвам, че Вашите читатели заслужават да имат доверие на FT като надежден и изчерпателен източник на информация”, посочва Иван Искров в опровержението.

“В днешните изпълнени с предизвикателства времена за публиката на изданието ще бъде изключително интересно да научи как една малка и отворена икономика на държава-членка в Европейския съюз устоява на кризата, остава фискално дисциплинирана и с добре капитализиран и ликвиден банков сектор, който няма нужда от държавна подкрепа”, продължава Искров.

Той допълва, че износът на страната ни нараства в резултат на успешните “вътрешни корекции” и “преструктуриране на икономиката”.

На 19 декември държавите от еврозоната се споразумяха да предоставят 150 млрд. евро на МВФ, а като цяло ЕС ще предостави 200 млрд. евро. България обаче няма да участва в увеличаването на капацитета на фонда.

Един от мотивите на финансовия министър Симеон Дянков да откаже приноса е, че МВФ не е изиграл добра роля за преодоляване на финансовата криза".

Основната причина, поради която България няма да се включи във финансирането на фонда, обаче е финансовата дисциплина. Според Дянков не е редно финансово дисциплинирани страни като България да подпомагат недисциплинирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 06.09.22 г.
fallback