fallback

Преглед на печата за 23 декември

07:55 | 23.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

8 млн. лв. комисиони са взели лекари от продажби на медицински изделия

в. Сега

Една от най-известните корупционни схеми в болниците най-накрая беше забелязана от институциите. НАП разкри схема, при която фирма за медицински изделия е платила 8 млн. лв. комисиони на 136 лекари за 5 години. Това е масова практика в лечебните заведения от години - пациентите си купуват сами медицински изделия, нужни за операции - стентове, лещи, винтове, плаки и т.н., някои от които струват хиляди левове. Консумативите не се поемат от здравната каса или здравното министерство. За целта лекарите насочват болните към определена фирма, след което получават комисиона за продажбата.

Съвместна акция на НАП и "Криминална полиция" разкри 15 млн. лева укрит оборот в софийска фирма за медицински изделия, съобщиха от агенцията. "При акцията са иззети над 8000 документа от т.нар. черно счетоводство, които сочат, че за последните пет години дружеството е продало на граждани медицински изделия за неврохирургията и ортопедията на стойност 15 млн. лв., нито лев от които не са декларирани и обложени с данъци. Фирмата е платила на 136 лекари сума близка до 8 млн. лв. за същия период, като в нито един случай не са издадени изискваните от закона документи. Започват проверки и на медиците, които също не са декларирали тези доходи като физически лица", обявиха от НАП.

Плевнелиев раздавал скандални хонорари в МРРБ

в. Сега

Бившият министър на регионалното развитие и бъдещ президент Росен Плевнелиев е раздавал скандални хонорари на висши служители в МРРБ, разкри "Медиапул". Хора от политическия кабинет на министъра и отделни експерти са получавали солидни хонорари по допълнителни граждански договори. Чиновниците са изпълнявали задълженията си по тези договори в рамките на официалното работно време, като в част от случаите са им възлагани несвойствени задачи, а в друга - дейности, дублиращи работата на цели дирекции.

"Медиапул" се позовава на неофициална справка, получена от източници от самото министерство. В нея не се споменават имена, но според информацията за първите 6 месеца на годината МРРБ е платило на свои служители общо 485 млн. лв. по граждански и други договори.

С допълнителен граждански договор е бил парламентарният секретар на МРРБ. Той получил задача да "осъществява контрол, комуникация и координация между участниците в процеса на изпълнението на задачите, свързани с реформата на ВиК сектора и да изготвя презентации, анализи и доклади за изпълнението на дейностите от страна на МРРБ по преструктурирането на ВиК секторите" срещу 1000 лв. на месец. Не е ясно защо на парламентарния секретар са възложени експертни функции, когато основното му задължение е да осигурява връзката между министерство и парламент. На този пост до президентските избори беше Павел Атанасов.

Техническите паспорти на сградите остават само на хартия

в. Капитал Daily

Когато регионалното министерство удължи с две години срока за изготвянето на т.нар. технически паспорти – документи, с които се установява устойчивостта на сградите, повечето хора вероятно не обърнаха внимание на тази новина.

За представителите на бизнеса със строителство и имоти обаче това означава само едно - поредното половинчато въвеждане на нова регулация, което създава неяснота на пазара. Като добавим и очакванията на бранша тези паспорти да станат задължителни за всяка сделка с имот, несигурността става още повече.

Предвидените срокове обаче и този път едва ли ще бъдат спазени. Причината е, че изискването е записано в специална наредба още през 2006 г. заради евроизисквания. Досега нито държавата, нито общините са направили подобни документи за притежаваните от тях сгради. Гражданите пък въобще не са наясно какво е технически паспорт и интересът им е нулев.

Богатите у нас 4,5 пъти по-заможни от бедните

в. Стандарт

Най-заможните 10% от домакинства у нас разполагат с 4,5 пъти по-голям годишен доход от най-бедните 10% от българските семейства, сочи статистиката на НСИ за 2010 г.

Средният годишен бюджет на най-бедните 10% от домакинства е 4269 лв., докато най-заможните разполагат с 19 247 лв. Профилът на бедните домакинства изглежда доста потискащо. Средната численост на тези семейства е 3,58 души (при 2,47 средно за страната), от които само 0,59 души са заети и получават приходи. Бюджетът на тези домакинства е два пъти по-малък от средния за страната, който е 9,4 хил. лв. за година. Едва 36% от парите на най-бедните семейства идват от работна заплата (при 50,9% средно за страната), а други 28% идват от пенсии. Така средният доход на лице от най-бедните 10% от домакинствата е 1193 лв. годишно, при 3821 лв. на човек средно за страната и 8765 лв. за членовете на най-заможните 10% от родните домакинства.

400 строители пред фалит

 

в. Стандарт

Близо 400 строителни компании са на ръба на фалита заради задължение на общините към бранша. Това обявиха от Камарата на строителите в България.

От общо 200 милиона лева задължения на кметовете, 70 %, или 140 милиона лева са към строителни компании. В държавния бюджет не са заложени достатъчно средства за съфинансиране на европроектите и разплащане на работата, което крие риск от банкрути. В същото време 25 % са финансовите корекции на всички общински европроекти. Ако се спазват законите, много фирми ще са във фалит, защото при 15 дни просрочени задължения те трябва да бъдат обявени в несъстоятелност. Това обясни изпълнителният директор на камарата Иван Бойков. Банките обаче са спрели натиска върху компаниите, заради невъзможността да продават тези активи, каза той. 10,5 милиарда лева е продукцията на бранша за 2011 г., което е спад с 8,4 % спрямо 2010 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
fallback