fallback

Преглед на печата за 21 декември

07:45 | 21.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Българинът оценява отиващата си година като най-лошата след 1997-а в. Сега

Българите изпращат отминаващата 2011 г. с нарастващ икономически песимизъм и тревога за бъдещето. Това показват данните от национално проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 9 и 14 декември. В очакванията за новата 2012 г. доминира страхът от задълбочаване на кризата, повишаване на инфлацията и безработицата, от по-нататъшно свиване на доходите. А 2011 е оценена като най-лошата за българите от 1997 г. насам.

По степен на тревожност оценките за финансовото състояние на страната и домакинствата се доближават до тези за периода преди 2001 г. Близо две трети от хората (65%) смятат, че икономическото състояние на страната се влошава, а всеки втори вижда спад във финансовото състояние на домакинството си (53%).

Строителното министерство съживи скандала "изкуствени плажове" в. Сега

Поредно правителство прави опит да прокара път за обезобразяването на черноморския бряг чрез т.нар. изкуствени плажове. Министерството на регионалното развитие пусна за обсъждане законопроект, който трябва да легализира строителството на острови и доизграждането на плажове.

Такива опити за узаконяване бетонирането на крайбрежието ни имаше и при управлението на тройната коалиция, особено в разгара на строително-имотния бум, но тогава общественото възмущение ги парира. Сега екипът на Лиляна Павлова предлага заради разрасналата се леглова база по Черноморието да се даде шанс на инвеститорите да разширят пясъчната ивица чрез създаване на изкуствени плажове.

Либия, Катар, Тунис и Ирак ще са ключови инвестиционни дестинации за България в. Новинар

Катар, Ирак, Либия и Тунис в бъдеще ще станат ключови инвестиционни дестинации за България. Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов по време на среща с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Според него страните от Залива и Централна Азия могат да бъдат алтернатива на традиционните пазари на страните-членки на Европейския съюз.

Външният министър смята, че могат да се реализират конкретни инвестиционни проекти в сферата на туризма, производството на храни, земеделието, строителството, транспорта и логистиката, фармацевтичната индустрия, износа на електроенергия и химическата индустрия.

КРИБ иска облекчен визов режим за турските туристи в. Новинар

Облекчен визов режим за турските туристи, искат от КРИБ. Тази идея бе оповестена от члена на Управителния съвет на КРИБ Стефан Шарлопов, който е в Кърджали за учредяването местния клон на организацията, съобщава БГНЕС.

Местният бизнес се съгласил с идеята, като подчертали, че визите са непреодолима пречка за гражданите на Турция. Визите за турските граждани се издават изключително тежко, подиграват се на хората, от което губи българската икономика, уточни Шарлопов.

Храним Азия с медузи и рапани в. Стандарт

Морските медузи, които са бич за плажуващите, може да се превърнат в доходоносен бизнес при износа им за азиатския пазар, където мекотелите са голям деликатес. Този сегмент от пазара у нас обаче изобщо не е разработен, коментира на проведената във Варна национална среща "Рибарство и наука" председателят на БГФиш Йордан Господинов.

Големи количества медузи могат да се изнасят за Япония, Южна Корея и Китай, където изсушените и осолени мекотели се смятат за истински деликатес. Причината е, че са богати на протеини и се считат за здравословна храна, тъй като са без холестерол. Затова и интересът към индустрията за улов на медузи в тези райони процъфтява. Единственият им недостатък е, че се развалят много бързо и трябва да се обработят незабавно. Обработката включва осоляване и дехидратирането им. Медузите се продават на пазара в изсушен вид.

Масови проверки на виното за празниците в. Стандарт

Изпълнителна агенция по лозата и виното засилва проверките за продажбата и предлагането на вино в цялата страна по време на предстоящите празници. Директорът на агенцията инж. Красимир Коев посъветва потребителите да не купуват алкохолни напитки от пазарите и от тротоарните търговци, защото не е гарантиран произходът и правилното му съхранение. "Не се изкушавайте заради по-ниската цена на виното да купувате от случаен търговец, защото последствията върху организма могат да са сериозни - заяви Коев пред "Дарик". - В навечерието на коледните и новогодишните празници всеки се опитва да изкара някой лев отгоре - дали регламентирано, дали нерегламентирано. Ние, общо взето, контролираме пазарите, тържищата и обектите за производство и транспортиране на виното, за да може само законните, тези, които плащат данъците си, да реализират своята продукция., а не всички останали, които по празниците ловят риба в мътна вода".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:36 | 21.12.11 г.
fallback